Amerykanie mają swój wytrawny makaron z serem (mac & cheese), jednak w Polsce liczy się przede wszystkim makaron z twarogiem na słodko. To danie, które wielu z nas doskonale pamięta z dzieciństwa i które, jak się wydaje, nie mogłoby być lepsze. Czy jednak na pewno? Spróbuj naszego pomysłu na makaron z twarogiem i sosem czekoladowym, a szybko zapomnisz o tradycyjnym przepisie!

Tak, makaron z twarogiem to bardzo proste, budżetowe danie, które większość z nas kojarzy z przedszkolem lub czasami studenckimi. Jeśli jednak należysz do osób, które od czasu do czasu z przyjemnością je spałaszują, koniecznie sprawdź nasz wariant z dodatkiem sosu czekoladowego. Dzięki niemu całość staje się bardziej treściwa i jeszcze pyszniejsza. Tymczasem przygotowanie takiego cuda wcale nie zajmuje więcej czasu niż zwykły makaron z twarogiem. Znajdziesz tu dwa sposoby na pyszny sos czekoladowy oraz inne pomysły na dodatki do tego prostego dania.

Makaron z twarogiem i sosem czekoladowym – przepis

Składniki:

  • 400 g ulubionego makaronu,
  • 250 g twarogu,
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1 – 2 łyżki cukru (lub według uznania),
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki masła,
  • Opcjonalnie: szczypta cynamonu.

Polewa czekoladowa nr 1:

  • 50 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel lub czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 100 ml śmietany kremówki (30% lub 36%).

Polewa czekoladowa nr 2:

  • 100 g masła,
  • 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 100 g cukru pudru,
  • 5 łyżek mleka,
  • opcjonalnie: łyżeczka cukru wanilinowego lub kropelka ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie:

Ugotować makaron w osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) – tak, aby był al dente. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem z cukrem, cukrem wanilinowym i jogurtem do uzyskania pożądanej konsystencji.

  • Przygotować sos czekoladowy. W pierwszym wariancie czekoladę posiekać lub połamać na drobne kawałki. Przełożyć do miski. Kremówkę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i natychmiast zalać nią czekoladę. Odczekać minutę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji.
  • W przypadku korzystania z drugiego przepisu, zacznij od rozpuszczenia w rondelku masła na małym ogniu. Zestaw z palnika. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki. Energicznie mieszając, doprowadź do połączenia się ich w jednolity, gęsty sos. Jeśli składniki nie chcą się łączyć, ponownie delikatnie podgrzej miksturę. Uważaj jednak, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Jeśli polewa jest za gęsta, możesz dodać trochę więcej mleka.

Czas na połączenie wszystkich elementów dania w całość. Odcedź makaron i przełóż go z powrotem do garnka. Dodaj masło i mieszaj, by dokładnie go pokryło. Przełóż na talerze. Dodaj masę serową i polej całość sosem czekoladowym. Jeśli masz ochotę, posyp cynamonem.

Do tego dania świetnie pasują letnie owoce, w szczególności truskawki lub maliny. Z nimi danie będzie jeszcze ciekawsze! Zimą można wykorzystać mrożone.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/makaron-z-sosem-serowo-czekoladowym-z-mrozonymi-owocami/