Mięciutkie i aromatyczne ciasto drożdżowe to coś, co wielu osobom nierozerwalnie kojarzy się z domem. Często przygotowujemy je z makiem lub orzechami, ale warto czasami przełamać ten schemat i skusić się na wersję czekoladą! Ciasto drożdżowe z czekoladą jest bardzo dekadenckie, a przy tym odpowiednio słodkie i zbalansowane. Najlepiej smakuje z kruszonką na wierzchu, świeżo po wyciągnięciu z pieca i przestudzeniu, popijane mlekiem. Zobacz, jak wykonać taki deser według sprawdzonego przepisu.
Ciasta drożdżowe mają swój rodowód w kuchni żydowskiej. Są bogate w smaku, a jednocześnie lekkie. Niestety ich wadą jest dość długi czas przygotowywania. Również ciasto drożdżowe z czekoladą wymaga odrobiny miłości i cierpliwości. Na pewno nie można zaliczyć go do błyskawicznych wypieków. Warto jednak poświęcić mu odrobinę czasu, bo smak gotowego wypieku jest niezrównany!
Ciasto drożdżowe – składniki i wykonanie
Na ciasto potrzebujesz:
- 8 g drożdży suchych lub ok. 20 g świeżych,
- 1/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki ciepłego mleka,
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko (białko przyda się przy zwijaniu ciasta),
- 115 g miękkiego masła lub margaryny,
- szczyptę soli.
Suche lub pokruszone świeże drożdże rozpuść w ciepłym (ale nie gorącym) mleku ze szczyptą cukru. Odstaw na 5 – 10 min. Po tym czasie drożdże powinny zacząć „pracować”, co objawia się pojawieniem się pęcherzyków powietrza.
Pozostały cukier, jajko i żółtko należy wymieszać razem, po czym dodać do drożdży. Do dużej miski przesiej mąkę z solą i wymieszaj, dodaj mokre składniki i posiekane masło. Wymieszaj, a później zacznij wyrabiać, aż będzie gładkie i jednolite. Powinno to potrwać nawet 10 min. Wyrobione przykryj w misce folią lub ściereczką i zostaw do podwojenia objętości (1 – 1,5 godziny).
Nadzienie czekoladowe – składniki i wykonanie
By zrobić pyszne ciasto drożdżowe z czekoladą, musisz następnie przygotować nadzienie. Potrzebujesz:
- 200 g czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżki masła lub margaryny w temperaturze pokojowej.
Czekoladę należy bardzo drobno posiekać (można ją zmielić w malakserze). Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Powinna powstać masa o konsystencji kruszonki.
Ciasto drożdżowe z czekoladą – jak je zrobić?
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na prostokątny placek. Powinien on mieć ok. 40 cm szerokości i 45 długości oraz grubość 3 mm. Rozłóż na nim nadzienie, pozostawiając czysty „margines” o szerokości 2 – 3 cm z każdej strony. Wykorzystaj pozostawione przy zagniataniu ciasta białko i posmaruj brzegi prostokąta. Zwiń go jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Uzyskany rulon złóż na pół, by tworzył kształt litery U. Przekładaj końce rolady jeden przez drugi, by z ciasta utworzył się „świderek”. Włóż go do wyłożonej papierem keksówki o wym. 12×24 cm. Przykryj folią i zostaw na 20-30 min do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto drożdżowe z czekoladą wyrasta, przygotuj kruszonkę. Wymieszaj w naczyniu 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki tortowej i 2 łyżki miękkiego masła. Rozcieraj całość palcami, by powstały grudki, jednak uważaj, by nie robić tego zbyt długo – masło nie powinno się rozpuścić. Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem i obsyp kruszonką. Piecz w 180 stopniach przez 50-60 min. Powinno być wyrośnięte i rumiane z wierzchu.
- Co ważne, ciasto drożdżowe z czekoladą należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu (co najmniej 3 godziny) – w przeciwnym razie nie trzyma kształtu.