Szykujesz urodzinową niespodziankę, w której główną rolę ma odegrać tort. Jeśli chcesz zaskoczyć solenizanta samodzielnie przygotowanym wypiekiem, musi to być coś naprawdę wyjątkowego. Postaw więc na tort z trzema rodzajami czekolady, który dla podniebienia będzie prawdziwą eksplozją smaków.

Tort potrójnie czekoladowy przypadnie do gustu każdemu. Dzięki wykorzystaniu aż 3 rodzajów czekolady nie będzie ani za gorzki, ani za słodki. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

Składniki na tort mocno czekoladowy

Potrójnie czekoladowy tort przygotujesz z ogólnodostępnych składników.

Na blaty będziesz potrzebować:

  • ¼ szklanki mąki pszennej tortowej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 dużej łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżki wody,
  • 4 dużych jajek,
  • ¾ szklanki cukru drobnego do wypieków.

Do przygotowania kremów czekoladowych potrzebne są:

  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 80 g czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 100 g czekolady białej E.Wedel
  • 460 g śmietany kremówki 36%.

Przygotowanie tortu krok po kroku

W związku z tym, że tort czekoladowy będzie wysoki, musisz upiec aż 2 biszkopty.

Od czego zacząć?

  • Wymieszaj mąki i kakao, a następnie przesiej przez sitko.
  • Z jajek oddziel białka i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier.
  • Do sztywnej i puszystej masy białkowej dodawaj po jednym żółtku.
  • Do masy jajecznej dodawaj porcjami mąkę – delikatnie mieszaj szpatułką tylko do połączenia składników.
  • Dodaj wodę.
  • Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej masę.
  • Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz do suchego patyczka.

Czynności powtórz dla drugiego biszkoptu.

Czas wziąć się za przygotowywanie kremów czekoladowych. Wszystkie przygotujesz w ten sam sposób. Połam czekoladę na mniejsze kawałki. Następnie zagotuj śmietankę i natychmiast zdejmij ją z palnika. Dodaj czekoladę i poczekaj, aż sama się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia, a potem przełóż do lodówki i pozostaw tam na kilka godzin.

Pamiętaj, że każdy krem czekoladowy wymaga różnych ilości śmietany:

  • czekolada gorzka – 300 g kremówki
  • czekolada mleczna – 80 g kremówki
  • czekolada biała – 80 g kremówki.

Teraz pora na przełożenie tortu. Zanim jednak przystąpisz do tej czynności, każdy z kremów krótko ubij mikserem na najniższej prędkości.

Przekładaj tort, uprzednio nasączywszy biszkopty ponczem. Boki oraz górę udekoruj w dowolny sposób, wykorzystując krem z gorzkiej czekolady lub przyrządzając dodatkowy krem czekoladowy na bazie serka mascarpone i kremówki z dodatkiem kakao.

Tort potrójnie czekoladowy musi poleżeć w lodówce do stężenia składników. Wyjmij go przed podaniem.

Jak udekorować tort potrójnie czekoladowy?

Dekoracja tortu w trzech rodzajów czekolady to już tylko Twoja inwencja. Możesz na przykład polać wierzch lustrzaną polewą czekoladową, a na wierzch wyłożyć:

  • czekoladowe ruloniki,
  • mieszkankę pralinek,
  • owoce sezonowe.

Wykonanie tortu czekoladowego tylko pozornie zajmuje dużo czasu. Warto więc skorzystać z tego przepisu – smak nie zawiedzie Cię. Powodzenia!