Czy może być coś lepszego od czekoladowych babeczek, które przed chwilą wyszły z pieca? Tak, ciepłe czekoladowe babeczki w towarzystwie pianek Ptasie Mleczko® czekoladowe. Stwórz w swoim domu idealny duet własnoręcznych wypieków i niepowtarzalnego smaku wedlowskich pianek.

 

Liczba porcji: 12

Łączny czas: 30 minut

Przygotowanie: 10 minut

Oczekiwanie: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 360 g Ptasie Mleczko® czekoladowe,
  • 300 g mąki pszennej typu 500,
  • 200 g cukru,
  • 180 ml mleka,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody.

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
  2. Czekoladę gorzką podziel na kostki. Masło pokrój w niewielką kostkę.
  3. Nalej do garnka wodę i zagotuj ją, będzie potrzebna do kąpieli wodnej.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, połóż na garnku metalową miskę z czekoladą. Mieszaj, aż produkt całkowicie się rozpuści.
  5. Do rozpuszczonej czekolady dodaj pokrojone masło i mleko.
  6. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą, zdejmij miskę z kąpieli wodnej.
  7. Poczekaj, aż czekoladowa masa ostygnie, dodaj do niej jajka.
  8. Delikatnie mieszając połącz masę czekoladową z suchymi składnikami.
  9. Ułóż papilotki w formach do babeczek.
  10. Przelej gotowe ciasto do papilotek.
  11. Piecz babeczki ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, tryb grzania góra-dół.
  12. Babeczki podawaj z piankami Ptasie Mleczko® Czekoladowe.

Jak urozmaicić przepis na babeczki czekoladowe?

Są różne sposoby delektowania się piankami Ptasie Mleczko® i czekoladowymi babeczkami. Kęs babeczki możesz szybko uzupełnić smakiem wedlowskiej pianki. Albo inaczej. W trakcie spożywania pianek Ptasie Mleczko® powoli urozmaicać ich smak czekoladowymi babeczkami. Gryz za gryzem, kęs za kęsem. W towarzystwie lub samodzielnie w długo wyczekiwany wolny wieczór. Musisz wymyślić własną metodologię spożywania tych wyjątkowych smakołyków. Skosztuj każdej z możliwości!

 

Dobrym pomysłem na urozmaicenie deseru będzie polewa kajmakowa. Możesz kupić gotową masę krówkową, którą wystarczy podgrzać ze śmietaną, ale zdecydowanie bardziej satysfakcjonujące będzie zrobienie jej samodzielnie. Co trzeba zrobić, żeby uzyskać pyszną domową polewę? Nie tak wiele. Weź z lodówki 450 ml mleka, przelej je do metalowej miski, dosyp do niej 220 g cukru i odrobinę cukru waniliowego (ok. łyżeczki). Teraz czas na przygotowanie kąpieli wodnej. Nalej wody do połowy garnka, zagotuj, po czym ustaw na nim metalową miskę. Pamiętaj, że woda nie powinna dotykać jego dna! Przy pomocy trzepaczki delikatnie mieszaj mleko z cukrem. Mleko zacznie się powoli redukować, a cukier karmelizować. Gdy całość nabierze gęstej, brązowej konsystencji, dodaj jeszcze 100 g rozpuszczonego masła i chwilę mieszaj. Teraz możesz zdjąć miskę z palnika i chwilę odczekać, by kajmak się ostudził. Voilà, polewa gotowa. Czekoladową babeczkę polewasz kajmakiem, na górę kładziesz pianki Ptasie Mleczko® i delektujesz się. Nie potrzebujesz już nic więcej.

 

Możesz także wypróbować inne wypieki i przepisy, jak np. brownie czy szybkie ciasto czekoladowe. Obydwa desery są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością zadowolą Twoich gości. Przekonaj się!