Lekkie jak chmurka, chrupiące, a jednocześnie bardzo delikatne. Idealne na jeden kęs, wypełnione pysznym kremowym musem – ptysie! Przepadają za nimi zwłaszcza starsi domownicy, ze względu na skrywaną w środku słodką niespodziankę. Kojarzą się z dzieciństwem, kiedy babcia w niedzielę zabierała nas do cukierni i pozwoliła wybrać to, na co mieliśmy ochotę. Przywróć wspomnienia, dzięki naszemu przepisowi!

 

Do wykonania ptysi niezbędny będzie dobry rękaw cukierniczy. Warto zainwestować w nieco droższy sprzęt, dlatego, że te najtańsze modele mają często foliowe worki, które rozrywają się pod wpływem ściskania. Pamiętaj również o tym, żeby Twój rękaw cukierniczy miał w zestawie okrągłą końcówkę – będziesz jej potrzebować do zrobienia idealnie okrągłych ptysi.

 

Przepis na ptysie idealne!

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Warto o to zadbać wcześniej. Ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

 

Składniki na ptysie z nadzieniem z czekoladowej bitej śmietany:

  • 300 ml wody,
  • 120 g masła 82%,
  • 120 g mąki pszennej tortowej,
  • 5 jajek.

 

Aby ptysie się udały, musisz postępować według poniższej instrukcji:

  1. Zagotuj wodę w rondlu.
  2. Kiedy woda będzie się gotować, dodaj pokrojone masło i wymieszaj.
  3. Do wrzątku z masłem dodaj mąkę.
  4. Mieszaj, dopóki ciasto nie odejdzie od ścianek rondla.
  5. Do gorącego ciasta dodawaj po jednym jajku i za każdym razem energicznie mieszaj.

 

W taki sposób powstanie dość luźne i klejące się ciasto na ptysie.

Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę ptysie wielkości orzecha włoskiego. Pamiętaj o zachowaniu dość dużych odległości między kolejnymi porcjami ciasta, ponieważ pod wpływem temperatury masa nabiera objętości. A nie chcesz, żeby ptysie się posklejały.

 

Tak przygotowane ciastka wstaw do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut. Ptysie muszą być bardzo zarumienione – zbyt szybkie wyjęcie ciastek z pieca spowoduje, że oklapną i staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika przełóż ciastka na kratkę i pozwól im wystygnąć.

 

Czekoladowa bita śmietana jako nadzienie do ptysiów

Klasyczne ptysie są nadziane śmietankową lub maślaną masą. Tym razem poznaj nową wariację na temat nadzienia do ptysiów – czekoladową bitą śmietanę. Jest lekka i słodka, dzięki czemu przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

 

Do przygotowania czekoladowej bitej śmietany do ptysiów potrzebujesz:

  • 200 ml śmietanki 30%,
  • czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel.

 

Pokrój czekoladę na drobne kawałki. Umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Pozostaw do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubij na bitą śmietanę na wysokich obrotach miksera. Kiedy powstanie bita śmietana, powoli dodawaj letnią rozpuszczoną czekoladę. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.

 

Nadziewanie ptysiów z nadzieniem z czekoladowej bitej śmietany

Czekoladową bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego. Weź ptysia i napełnij go kremem. Aby było łatwiej, możesz go przekroić lub naciąć. Tak przygotowane ptysie z nadzieniem z czekoladowej bitej śmietany przechowuj w lodówce.