Pudding to klasyczne danie angielskie serwowane również w Irlandii. Mieszkańcom wysp trudno wyobrazić sobie bożonarodzeniowe menu bez tego przysmaku. Każdy, kto miał okazję go spróbować zrozumie tę miłość! I zapewne zechce podjąć cukiernicze wyzwanie, jakim jest własnoręczne przyrządzenie puddingu czekoladowego. Zarówno jego forma, jak również smak zachwycą dzieci oraz dorosłych.

Co to właściwie jest pudding? Tym mianem określa się ciężkie, wilgotne ciasto przyrządzane z myślą o świątecznych biesiadach z rodziną i przyjaciółmi. Bogaty smak, ciekawa konsystencja oraz zapach, który kojarzy się z najprzyjemniejszym okresem w roku sprawiają, że pudding można serwować również przy innych okazjach. Ten deser doczekał się wielu modyfikacji i dzisiaj znany jest także w Polsce.

Klasyczny pudding świąteczny

Historia klasycznego puddingu świątecznego, pierwotnie nazywanego śliwkowym sięga czasów średniowiecza. Mianem plum (dzisiejsza „śliwka”) określano wtedy bakalie, szczególnie zaś rodzynki. To ważny składnik deseru, który podkręca jego smak i wartości odżywcze. Wtedy jednak stanowiły dodatek do potrawy o charakterze wytrawnym. Gotowaną baraninę i wieprzowinę podawano z przyprawami korzennymi, winem i właśnie bakaliami. Na przestrzeni setek lat, danie doczekało się licznych modyfikacji i z gęstej zupy stało się wybornym słodkim deserem. Nie brak jednak koneserów, którzy eksperymentując w kuchni wracają do korzeni i podają potrawę w pierwotnej postaci.

Rodzinne tradycje

Przepisy na klasyczne puddingi czekoladowe były ściśle strzeżone i przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie deseru stanowiło bowiem jeden z najważniejszych elementów przygotowania do świąt Bożego Narodzenia, a cała ceremonia jego produkcji zaczynała się nawet kilka miesięcy wcześniej (w ostatnią niedzielę września)!

Jest 13 składników tego klasycznego dania, a liczba ta nie jest przypadkowa. Symbolizuje 12 apostołów oraz Jezusa. Wśród głównych elementów brakuje czekolady, którą zaczęto dodawać z czasem, w ramach unowocześniania przepisu i modyfikowania go zgodnie z własnymi preferencjami.

Masę z rodzynek, migdałów, alkoholu (rum i piwo), skórki z cytrusów, jajek, cukru, kandyzowanych owoców, mąki, masła gotowało się zawiniętą w bawełnianą ściereczkę przez kilka godzin. Po tym odkładano ją w chłodne miejsce i co pewien czas mieszano, doprawiając rumem. W wielu rodzinach praktykowano tradycję wrzucania do masy srebrnej monety, która miała przynieść szczęście osobie, która znajdzie ją w swojej porcji świątecznego puddingu.

Wariacje na temat puddingu

Dzisiaj czekoladowy pudding można przyrządzić na wiele sposobów. Klasyczne danie z alkoholem znajdzie uznanie w oczach koneserów kuchni brytyjskiej, ale wymaga długiego przygotowania. Dlatego mamy dla Ciebie alternatywny przepis na czekoladowy pudding.

  1. Rozpuść tabliczkę czekolady i 40 gramów masła w kąpieli wodnej.
  2. Utrzyj dwa żółtka z 50 gramów cukru pudru.
  3. Ubij dwa białka na sztywną pianę.
  4. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i rozdziel powstałą masę do kilku miseczek.
  5. Gotuj na parze przez kwadrans.
  6. Zostaw do ostygnięcia (możesz schłodzić w lodówce) lub podawaj na ciepło.