Tort czekoladowy to deser nad deserami. Prawdziwy król, przy którym inne słodkości bledną. Tak naprawdę jest pyszny w każdej postaci, niezależnie od wykorzystanego przepisu. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć domowników lub gości czymś wyjątkowym, przygotuj pyszny tort czekoladowy z nutą pomarańczy. Odrobina cytrusowego orzeźwienia w połączeniu z bogatym smakiem czekolady oszałamia i sprawia, że aż chce się więcej. Sprawdź przepis!

Wielu domorosłych kucharzy czuje onieśmielenie, gdy ma przygotować tort. Cała procedura wydaje się bardzo skomplikowana, ponieważ obejmuje nie tylko pieczenie, ale też przekładanie czy dekorowanie. Tortów jednak nie trzeba się bać! Wystarczy dokładnie trzymać się przepisu, by uzyskać coś naprawdę wspaniałego i imponującego.

Tort czekoladowy z nutą pomarańczy jest dekadencki i rozpływający się w ustach. To w gruncie rzeczy prosty przepis. To klasyczny, dobrze nasączony biszkopt przełożony konfiturą oraz głębokim w smaku czekoladowym kremem. Każdy z elementów jest łatwy w wykonaniu. Złożenie tortu również nie powinno przysporzyć nikomu problemu. Proponujemy zastosować minimalistyczną dekorację, np. w postaci plastrów świeżej pomarańczy. Taki tort będzie prezentował się zjawiskowo, a po pokrojeniu zaczaruje smakiem.

Tort czekoladowy z nutą pomarańczy – przepis

Składniki na biszkopt:

  • 5 dużych jajek,
  • 150 g mąki pszennej (tortowej),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 400 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 600 g śmietany kremówki (najlepiej 36%).

Dodatkowo:

  • słoiczek konfitury pomarańczowej,
  • 200 ml mocnej kawy,
  • 50 ml likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier lub Cointreau).

Przygotowanie:

  1. Pracę nad tortem rozpoczynamy od biszkoptu. Białka należy skrupulatnie oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier (po jednej łyżce), wciąż ubijając na wysokich obrotach miksera, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie pojedynczo dodawać żółtka, dalej ubijając. Do jajecznej piany przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, uważając, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
  2. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
  3. Przygotować poncz. Zaparzyć kawę i dodać do niej likier.
  4. Następnie przygotować krem. Czekoladę rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia na ok. 15 minut. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywny krem, uważając, by nie zaczęły formować się grudki masła. Delikatnie dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać całość mikserem.
  5. Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować cienką warstwą konfitury i mniej więcej 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i powtórzyć wszystkie czynności. Następnie przykryć trzecim blatem, nasączyć resztą ponczu. Pozostały krem wykorzystać do pokrycia wierzchu i boków tortu. Udekorować. Podawać po schłodzeniu (najlepiej przez całą noc).

Uwaga: czekoladowo-pomarańczowa propozycja przypadnie do gustu przede wszystkim dorosłym. Zastosowany poncz z kawy i alkoholu można jednak zastąpić sokiem pomarańczowym, gdy przygotowuje się deser także dla młodszych członków rodziny.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-kakaowe-z-jablkami-i-gruszkami/