Ciężkie serniki pieczone kojarzą się głównie ze świątecznymi wypiekami – wielkanocnymi oraz bożonarodzeniowymi. Latem doskonałe będzie natomiast sernik na zimno, który zapewni przyjemne orzeźwienie w upalne dni. „Kropkę nad i” stanowi sos czekoladowy, dzięki któremu ciasto jest obłędne. Chcesz wiedzieć, jak szybko i łatwo przygotować taki deser? Poznaj sprawdzony przepis, z którym poradzisz sobie nawet jako początkujący cukiernik.

Kto powiedział, że sernik na zimno musisz uwieńczyć truskawkową galaretką? Chociaż taka dekoracja jest najbardziej klasyczną, warto pokusić się o odmianę. Gęsty i intensywny w smaku sos czekoladowy zmieni sernik na zimno nie do poznania.

Zgromadź niezbędne składniki

Sernik na zimno z sosem czekoladowym przygotujesz tylko z kilku składników. Będziesz potrzebować:

  • 1 kg sera, np. twarogu z wiaderka,
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią,
  • 2 łyżek żelatyny,
  • 400 ml słodkiej śmietanki 36%,
  • 160 g kruchych ciasteczek,
  • 30 g roztopionego masła.

Sos czekoladowy przygotujesz z:

  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 270 ml kremówki 36%.

Sernik na zimno z sosem czekoladowym krok po kroku

Aby przygotować sernik na zimno z sosem czekoladowym, wystarczy podążać za poniższymi wskazówkami:

  • Pokruszone ciasteczka zalej masłem i wymieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  • Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wysyp pokruszone ciastka. Ugnieć i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC i piecz przez ok. 10 minut – do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia.
  • W dużej misce wymieszaj ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie wymiksuj.
  • Zagotuj kremówkę i dodaj do niej żelatynę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Ponownie wymieszaj – tak, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.
  • Ciepłą śmietankę dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie – do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Masę serową wylej na kruchy spód. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Czas przygotować sos czekoladowy. W tym celu śmietanę kremówkę zagotuj, a następnie zalej nią czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Wymieszaj do uzyskania gęstego i jednolitego sosu. Odstaw do ostygnięcia.

Sosem czekoladowym możesz od razu polać cały sernik albo pokrojone i ułożone na talerzyku kawałki.

Z czym podawać sernik na zimno?

Sernik na zimno z sosem czekoladowym doskonałe smakuje bez żadnych dodatków. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go np. z:

  • lodami czekoladowymi lub śmietankowymi – to dobre rozwiązanie, gdy na dworze jest bardzo upalnie,
  • bitą śmietaną – aby jeszcze bardziej wzbogacić smak deseru,
  • sałatką owocową – mieszanka kawałków bananów, cząstek pomarańczy, połówek winogron, kawałków ananasa pomoże przełamać słodycz sernika.

Przygotuj sernik na zimno z sosem czekoladowym przy najbliższej okazji – szybko przekonasz się, jak wyjątkowo smakuje!