Sernik jest jednym z ciast, które najczęściej pojawia się na domowym stole. Gdyby jednak coś zmienić i przygotować go w innym wydaniu? Zamiast klasycznego wypieku można dodać do niego pistacje i czekoladę – wówczas z pewnością będzie jeszcze smaczniejszy.
Czekolada ma ważne miejsce w kuchni. Sprawdza się nie tylko jako zwykła przekąska. Dzięki niej można przygotować m.in. pancakes czekoladowe na śniadanie. Chcąc jednak zaserwować coś smacznego gościom, warto sięgnąć po coś specjalnego. Taki właśnie jest sernik z pistacjami i czekoladą. Każdy, kto go spróbuje, będzie oczarowany eksplozją smaków w ustach.
Sernik z pistacjami i czekoladą – dobre składniki to podstawa
Przygotowanie sernika z pistacjami i czekoladą jest bardzo proste i szybkie. Korzystając z poniższego przepisu, masz pewność, że ciasto zawsze się udaje. Podstawą są jednak dobrej jakości składniki i postępowanie krok po kroku zgodnie ze wskazówkami.
Składniki na sernik:
- 1 kg twarożku mielonego (najlepiej zdecydować się na gotowy w niewielkim wiaderku),
- 240 g czekolady E.Wedel Białej,
- 60-80 g cukru pudru (zależnie od indywidualnego smaku),
- 5 jajek,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego.
Szybki i prosty spód do sernika:
Spód sernika mogą stanowić herbatniki z masłem (około 300 g na 50 g masła). Wystarczy, że je rozdrobnisz w miseczce i dodasz do nich rozpuszczone na ogniu masło. Po wymieszaniu taką masę wylewa się na okrągłą blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Można włożyć ją do lodówki.
Przygotowanie masy serowej:
- Do dużej miski przełóż twaróg. Następnie dodaj do niego wszystkie składniki poza czekoladą i połącz ze sobą za pomocą miksera lub blendera.
- Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna – dodaj ją do masy twarogowej i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Wylej masę twarogową na przygotowaną wcześniej blaszkę ze spodem herbatnikowym.
- Rozgrzej piekarnik do ok. 180°C, a kiedy osiągnie temperaturę, to włóż blaszkę i piecz ciasto przez 90 minut.
- Po upieczeniu zostaw ciasto do wystudzenia.
Czekoladowa polewa z pistacjami – składniki i przygotowanie
Wykończenie sernika jest bardzo proste, a przede wszystkim niemal błyskawiczne. Niezbędne w tym przypadku składniki to:
- 240 g czekolady E.Wedel Białej,
- 20 g masła,
- 80-90 g pistacji (najlepiej, jeżeli nie są solone).
Rozdrobnioną czekoladę i masło włóż do niewielkiej miseczki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy osiągniesz płynną postać, dokładnie je wymieszaj, aby się ze sobą połączyły. Wylej całość na wystudzony sernik, tak aby go dokładnie przykryć. Następnie posiekaj drobno pistacje i obsyp nimi ciasto. Powinny przykleić się do polewy czekoladowej. Kiedy wszystko stężeje – będzie gotowe do zjedzenia!
Wiele osób obawia się eksperymentować z wypiekami i niemal zawsze, kiedy podaje coś swoim gościom, są to muffinki czekoladowe. Przepis przedstawiony powyżej jest natomiast tak pyszny, że próbując raz ciasta, nie będziesz chciał wracać do klasyków. Czekolada w połączeniu z pistacjami to mieszanka doskonała.