Uwielbiasz niebanalne przekąski, które łączą w sobie sycący charakter, oryginalny smak i deserowe wydanie? Polubisz i ten przepis! Poznaj czekoladowe tosty z bananem, które możesz szybko wykonać bez konieczności pieczenia w piekarniku. Potrzebujesz tylko kilku składników, by przyrządzić coś słodkiego, pożywnego i naprawdę prostego. Poznaj duet czekoladowo-bananowy w nowej tostowej odsłonie!

 

Chcesz dowiedziesz się jak przygotować krem czekoladowy z dodatkiem rabarbaru, ponieważ nie stronisz od cukierniczych eksperymentów? Sprawdź zupełnie inny przepis. To świetna opcja, jeśli lubisz proste rozwiązania i cenisz sobie szybkość wykonania poszczególnych posiłków.

 

Połączenie bananowej słodyczy i delikatności z esencjonalnym smakiem czekolady uwielbia chyba każdy. Jak się okazuje, ten zmysłowy duet można wykorzystać tworząc… tosty w deserowej wersji. Ten prosty przepis wykorzystasz o każdej porze roku. Może stanowić smaczną i szybką przekąskę.

Jeśli dotychczas tosty i smażenie w głównej mierze kojarzyło ci się z wytrawnymi posiłkami, warto odkryć nowe inspiracje i spróbować słodkiej wersji tostów.

Co jest potrzebne do wykonania tostów z czekoladą i bananami ?

 

Aby przygotować tosty, będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Są to:

  • 2 duże jajka,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 łyżki śmietany kremówki,
  • 4 kromki chleba,
  • kilka kropli olejku waniliowego,
  • 30 g masła klarowanego,
  • 1 tabliczka Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% Wedel.

Zwróć uwagę na to, czy banany są dojrzałe. Im dojrzalsze, tym słodsze a ich smak i aromat intensywniejszy.

Jak przyrządzić słodkie tosty z czekoladą i bananami?

 

  1. Najpierw rozgnieć banany w miseczce za pomocą widelca.
  2. Następnie posiekaj czekoladę i dodaj ją do rozgniecionych bananów.
  3. Tak powstałą pastą smaruj 2 pajdy chleba i nakryj je 2 kolejnymi kromkami, tworząc słodkie kanapki.
  4. W drugiej misce roztrzep jajko z 2 łyżkami śmietanki kremówki.
  5. Na patelni roztop w tym czasie masło klarowane.
  6. Kanapki maczaj z obydwu stron w jajku i śmietance a następnie obsmaż na patelni (również z dwóch stron) do momentu, gdy się przyrumienią.

Tak usmażone słodkie tosty z czekoladą i bananami prosto z patelni trafiają na talerze. Deser możesz posypać niewielką ilością cukru pudru. Czekolada pod wpływem wysokiej temperatury upłynni się i zespoli z bananem, tworząc wyśmienite a jednocześnie niezwykle proste w wykonaniu nadzienie. Chrupiące z dwóch stron chlebki to świetny sposób na słodką i ciepłą kolację zarówno latem, jak też zimową porą.

Przygotowany w ten sposób deser to dobre rozwiązanie, gdy np. chcesz w szybki sposób ugotować coś słodkiego bez włączania piekarnika. Możesz podawać takie tosty po przekrojeniu. Wówczas widoczne będzie płynne nadzienie. Gotowe!