Muffiny czekoladowe ze słonym karmelem to idealna propozycja jako przekąska do kawy, jak i deser na specjalną okazję. Dowiedz się, jak je przygotować, aby wyszły zachwycająco pysznie!

 

Słony karmel – rozkosz dla podniebienia

Słony karmel ma pokaźne grono fanów. Nic dziwnego, bowiem ta niebanalna słodkość jest w stanie zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Słony karmel idealnie komponuje się z kruchym ciastem, jako masa do tart czy czekoladowego brownie. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek smakowy do muffinek. Słony karmel można wykorzystać do przygotowania pysznej masy i posmarować nią wierzch babeczek bądź potraktować go jako wypełnienie do babeczek.

 

W tym artykule znajdziesz jednak doskonały przepis na proste babeczki czekoladowe ze słodką niespodzianką w środku i kremem karmelowym na wierzchu. W niemal każdej propozycji podania będzie oczarowywał smakiem, zwłaszcza gdy posmarujesz bądź wypełnisz nim muffiny czekoladowe!

 

Czego potrzebujesz, aby zrobić muffinki karmelowo-czekoladowe?

 

Aby przygotować karmelowo-czekoladowe muffiny przygotuj:

  • 1 szklankę mąki
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczkę cukru waniliowego
  • łyżkę stołową kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • jedno małe jajko (rozmiar S lub M)
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka
  • 1 tabliczka czekolady białej karmelowej E.Wedel
  • 6-8 kostek czekolady mocno mlecznej E.Wedel
  • 125 g serka mascarpone
  • Szczypta soli himalajskiej.

 

Podana ilość składników wystarczy Ci na ok. 6-8 babeczek (w zależności od wielkości foremki do muffinów). Jeżeli więc chcesz zaserwować muffinki bliskim lub chcesz zrobić je na jakąś uroczystość, po prostu przygotuj podwójną porcję!

 

Jak zrobić muffinki czekoladowe z dodatkiem słonego karmelu?

 

Sposób przygotowania muffinek i kremu jest niezwykle prosty:

  1. Zacznij od zmieszania ze sobą wszystkich suchych składników: kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, mąki, cukru trzcinowego i cukru waniliowego. Najlepiej, gdy przesiejesz je do jednej miski.
  2. Dodaj do miski z suchymi składnikami jajko, olej oraz mleko. Wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, aby składniki połączyły się i tworzyły jednolitą masę na ciasto.
  3. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  4. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewał, wyłóż papilotki na formę do babeczek. Wypełnij foremki do połowy ciastem (pamiętaj, że muffiny wyrosną podczas pieczenia).
  5. W ciasto wypełniające babeczki wbij po jednej kostce czekolady mocno mlecznej E.Wedel
  6. Włóż foremkę do piekarnika i piecz z włączonym termostatem przez ok. 25 minut, w ustawieniu góra-dół.
  7. Gdy babeczki będą się piekły, rozpuść czekoladę białą karmelową E.Wedel w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Gdy odrobinę przestygnie, dodaj do niej serek mascarpone. Dodaj sól himalajską i zmiksuj ze sobą składniki.
  8. Wyciągnij babeczki z piekarnika. Pozostaw do wystygnięcia.
  9. Na przestudzone babeczki nałóż masę karmelową. Możesz udekorować je listkiem mięty lub odrobiną startej gorzkiej czekolady.

 

Smacznego!