Muffiny czekoladowe ze słonym karmelem to idealna propozycja jako przekąska do kawy, jak i deser na specjalną okazję. Dowiedz się, jak je przygotować, aby wyszły zachwycająco pysznie!
Słony karmel – rozkosz dla podniebienia
Słony karmel ma pokaźne grono fanów. Nic dziwnego, bowiem ta niebanalna słodkość jest w stanie zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Słony karmel idealnie komponuje się z kruchym ciastem, jako masa do tart czy czekoladowego brownie. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek smakowy do muffinek. Słony karmel można wykorzystać do przygotowania pysznej masy i posmarować nią wierzch babeczek bądź potraktować go jako wypełnienie do babeczek.
W tym artykule znajdziesz jednak doskonały przepis na proste babeczki czekoladowe ze słodką niespodzianką w środku i kremem karmelowym na wierzchu. W niemal każdej propozycji podania będzie oczarowywał smakiem, zwłaszcza gdy posmarujesz bądź wypełnisz nim muffiny czekoladowe!
Czego potrzebujesz, aby zrobić muffinki karmelowo-czekoladowe?
Aby przygotować karmelowo-czekoladowe muffiny przygotuj:
- 1 szklankę mąki
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- łyżeczkę cukru waniliowego
- łyżkę stołową kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- jedno małe jajko (rozmiar S lub M)
- ¼ szklanki oleju
- ½ szklanki mleka
- 1 tabliczka czekolady białej karmelowej E.Wedel
- 6-8 kostek czekolady mocno mlecznej E.Wedel
- 125 g serka mascarpone
- Szczypta soli himalajskiej.
Podana ilość składników wystarczy Ci na ok. 6-8 babeczek (w zależności od wielkości foremki do muffinów). Jeżeli więc chcesz zaserwować muffinki bliskim lub chcesz zrobić je na jakąś uroczystość, po prostu przygotuj podwójną porcję!
Jak zrobić muffinki czekoladowe z dodatkiem słonego karmelu?
Sposób przygotowania muffinek i kremu jest niezwykle prosty:
- Zacznij od zmieszania ze sobą wszystkich suchych składników: kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, mąki, cukru trzcinowego i cukru waniliowego. Najlepiej, gdy przesiejesz je do jednej miski.
- Dodaj do miski z suchymi składnikami jajko, olej oraz mleko. Wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, aby składniki połączyły się i tworzyły jednolitą masę na ciasto.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewał, wyłóż papilotki na formę do babeczek. Wypełnij foremki do połowy ciastem (pamiętaj, że muffiny wyrosną podczas pieczenia).
- W ciasto wypełniające babeczki wbij po jednej kostce czekolady mocno mlecznej E.Wedel
- Włóż foremkę do piekarnika i piecz z włączonym termostatem przez ok. 25 minut, w ustawieniu góra-dół.
- Gdy babeczki będą się piekły, rozpuść czekoladę białą karmelową E.Wedel w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Gdy odrobinę przestygnie, dodaj do niej serek mascarpone. Dodaj sól himalajską i zmiksuj ze sobą składniki.
- Wyciągnij babeczki z piekarnika. Pozostaw do wystygnięcia.
- Na przestudzone babeczki nałóż masę karmelową. Możesz udekorować je listkiem mięty lub odrobiną startej gorzkiej czekolady.
Smacznego!