Masz ochotę na coś słodkiego? Chcesz upiec ciasto, które zachwyca absolutnie każdego? Szukasz sposobu, by zabłysnąć kulinarnymi umiejętnościami, bo doskonale wiesz już, jak przygotować rozmaite desery i to bez żadnego przepisu? Mam dla Ciebie coś ekstra! Ten słonecznikowiec to ciasto, w którym się zakochasz – masz na to moje słowo!

 

Czas przygotowania: ok. 2 h

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:

Biszkopt czekoladowy:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 7 jajek,
  • 2 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Poncz do nasączenia biszkoptu:

  • 200 ml czarnej kawy.
  • 1 łyżka cukru.

Krem słonecznikowy:

  • 400 g masy kajmakowej w puszce,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 80 ml wrzątku.

Prażony słonecznik:

  • 200 g łuskanego słonecznika,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 6 łyżek mleka,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Wlej żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. Następnie przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia i Kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia składników – staraj się robić to delikatnie, by ciasto wciąż było puszyste.
  2. Przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt będzie konsystencją przypominać trochę to na czekoladowe babeczki. Przelej je do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 15 minut, do suchego patyczka. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw biszkopt jeszcze na kilka minut, później ostrożnie wyjmij z foremki i odstaw do wystygnięcia.
  3. W międzyczasie przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu. Przestudzony biszkopt przetnij na dwie równe części i delikatnie nasączaj go ponczem.
  4. Czas uprażyć słonecznik! Na patelni roztop masło i cukier, dodaj słonecznik i pozwól, żeby wszystko razem prażyło się przez kilka minut. Masło i cukier stworzą karmel, który oblepi słonecznik. Następnie przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C jeszcze przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Przygotowanie masy zajmie Ci tylko chwilę, a w tym czasie słonecznik zdąży wystygnąć. W wysokim naczyniu ubij śmietankę kremówkę, dodaj masę kajmakową i ubijaj jeszcze przez kilka chwil. Wsyp prażony słonecznik i wymieszaj wszystko dokładnie.
  6. Żelatynę rozpuść w 80 ml wrzątku i wlej do przygotowanej masy. Raz jeszcze wymieszaj wszystko mikserem.
  7. Jednocześnie możesz przygotować też polewę. 200 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej rozpuść w rondelku, dodaj mleko i masło, wymieszaj tak, aby nie pojawiły się żadne grudki.
  8. Czas na ostatni etap – składanie ciasta! Na pierwszy biszkopt wyłóż krem śmietanowo-krówkowy i przyciśnij drugą połową biszkoptu. Całość oblej polewą czekoladową i posyp ziarnami prażonego słonecznika.
  9. Smacznego!

 

Dodatkowo, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić babeczki czekoladowe, sprawdź nasz przepis. Powodzenia!