Ciasto kakaowe z jabłkami nosi niezbyt apetycznie brzmiący przydomek, nazywane bywa bowiem salcesonem. Wszystko przez jego charakterystyczny wygląd po przekrojeniu. Jest to jednak niezwykle lubiany deser o tradycyjnym smaku. Najlepiej wybrać do niego lekko kwaskowe jabłka, które idealnie będą komponować się z dekadenckim smakiem kakaowego ciasta. Całość jest leciutka i puszysta, a przygotowanie deseru jest bardzo proste.

Kakao i owoce łączą się doskonale. W tym przepisie można dowolnie manipulować słodkością ciasta, wybierając określoną odmianę jabłek oraz dodając do masy mniej lub więcej cukru. Połączone z cynamonem jabłka sprawiają, że smak tego deseru kojarzy się z jesienią, jednak smakuje on świetnie przez cały rok. Całość jest niezwykle miękka i delikatna. Owoce nadają ciastu wilgotności i sprawiają, że rozpływa się w ustach, a jednocześnie nie jest banalne. Posypany cukrem pudrem kawałek to świetny towarzysz popołudniowego relaksu przy kawie lub herbacie. Warto też ciasto kakaowe z jabłkami wziąć ze sobą do pracy lub szkoły, by przegonić nawet największą chandrę w pochmurny dzień.

Ciasto kakaowe z jabłkami – co jest potrzebne?

Siłą tego deseru jest nie tylko jego świetny smak, ale również łatwość przygotowania. Dlatego bez problemu upieczesz ciasto kakaowe z jabłkami nawet w środku tygodnia, zaskakując domowników domowym deserem. Składniki są niewyszukane i znajdziesz je zapewne w swoim domu. Pamiętaj jedynie, by wybrać wysokiej jakości, ciemne kakao, które nada całości głębokiego czekoladowego smaku. Poza tym potrzebujesz jedynie najzwyklejszego miksera. Podane proporcje wystarczą na dużą blachę ciasta.

Potrzebne do wykonania dużej blachy ciasta kakaowego z jabłkami składniki to:

  • 6 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej),
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 kg jabłek.

Ciasto kakaowe z jabłkami – wykonanie

  1. Zacznij od przygotowania jabłek. Trzeba je obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Warto skropić je odrobiną soku z cytryny, by nie zrobiły się ciemne. Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Przesiej wszystko przez sito. Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę – ta czynność powinna trwać nawet 10 minut.
  2. Następnie wlej do niej olej, ciągle mieszając. Na niskich obrotach miksera wsypuj stopniowo suche składniki. Gdy wszystko połączy się w jedną całość, dodaj do masy jabłka i wymieszaj łyżką lub szpatułką.
  3. Ciasto kakaowe z jabłkami przełóż na dużą blachę (o wymiarach około 36 x 25 cm) wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch masy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30-40 minutach ciasto kakaowe z jabłkami powinno być gotowe – sprawdź drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe i wyjmij do ostygnięcia.
  4. Przed podaniem warto posypać deser cukrem pudrem. Ciasto doskonale smakuje jeszcze lekko ciepłe, ale bez trudu zachowa świeżość przez kilka dni.