Okres świąteczny to czas, który spędzasz wspólnie z rodziną, w towarzystwie pysznych potraw i różnych deserów, takich jak makowiec czy mazurek. Idealnie jako dodatek sprawdzą się świąteczne babeczki z kawałkami czekolady i kremem z owoców leśnych, które odpowiednio udekorowane, będą znakomicie uzupełniały wigilijny stół! Co będzie Ci potrzebne do przygotowania tego deseru?

 

 

Czas przygotowania: 40 minut + czas na dekorowanie babeczek

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

Babeczki z kawałkami czekolady:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 80 g roztopionego masła – zamiast tego można użyć oleju,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1 łyżka Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,

*składniki powinny mieć temperaturę pokojową

 

Krem z owoców leśnych:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 40 g cukru pudru – jeśli owoce będą kwaśne, można dodać jeszcze 20 g,
  • 50 g malin,
  • 50 g jeżyn,
  • 50 g jagód,
  • 50 g truskawek.

*owoce mogą być świeże lub mrożone – pamiętaj, by mrożone owoce dokładnie rozmrozić.

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 186 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj papilotki.
  3. Do miski dodaj mąkę, jajko, masło, cukier puder, kakao, mleko i proszek do pieczenia. Następnie zmieszaj je mikserem aż powstanie gładka, jednolita masa.
  4. Czekoladę pokrój lub połam na mniejsze kawałki i dodaj do masy, mieszając ją delikatnie łyżką.
  5. Papilotki ustaw na płaskiej blaszce. Za pomocą dwóch łyżek lub specjalnej szprycy cukierniczej, nałóż ciasto do papilotek. Uzupełnij je do około 2/3 wysokości – babeczki sporo urosną.
  6. Blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, stopień wypieczenia warto kontrolować metodą suchego patyczka.
  7. W międzyczasie przygotuj krem, którym będziesz dekorować swoje babeczki. Świeże lub rozmrożone owoce przełóż do rondelka i zasyp je cukrem. Gotuj owoce na najniższej mocy palnika, aż się rozpuszczą. Tak powstałą masę przetrzyj starannie przez sitko, żeby pozbyć się malutkich pestek. Odłóż do ostygnięcia.
  8. W osobnej misce ubij bitą śmietanę, dodając do niej 2 łyżki cukru pudru. Następnie połącz ją z wystudzonym musem owocowym. Kolorową bitą śmietaną udekoruj babeczki. Gotowe!

Świąteczne dekoracje

Świąteczne babeczki z kawałkami to dopiero początek. Możesz przygotować je na tak wiele sposobów, że ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Ozdabianie babeczek to świetna zabawa dla wszystkich. Do wspólnego dekorowania możesz zaangażować całą rodzinę oraz przyjaciół, by razem stworzyć prawdziwe, małe dzieła sztuki.

  • Do kremu możesz dodawać różne owoce lub barwniki spożywcze.
  • Babeczki możesz dekorować też za pomocą kolorowych cukierków i lukrowych pisaków.
  • Zamiast czekolady mlecznej, możesz użyć też innych czekolad, np. gorzkiej, białej czy karmelowej – miksuj, jak lubisz!
  • Takie babeczki doskonale sprawdzą się jako miły podarunek dla gości – przygotuj jedną dla każdego i ułóż ją w jego miejscu przy stole.

 

Z pewnością posiadasz stary przepiśnik, który przechodzi w Twojej rodzinie z rąk do rąk od wielu pokoleń. Gdy go przeglądasz, znajdujesz tam przepis na babkę czekoladową Twojej babci czy kakaowe naleśniki, które mama robiła Ci w każdą niedzielę. Teraz czas na Ciebie – czas dopisać swoją część historii. Podziel się z najbliższymi doskonałym przepisem na świąteczne babeczki!