Święta to magiczny czas. Kolorowe, migoczące światełka, ozdobione drzewka, kolędy i unoszący się zapach świątecznego piernika z czekoladą. Ty też nie możesz wyobrazić sobie świąt bez niego? Nie musisz. To szybkie i proste w przygotowaniu ciasto smakuje obłędnie! Czego potrzebujesz, by przygotować ten wspaniały wypiek?
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 12
Stopień trudności: Łatwy
Lista składników:
Piernik:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki razowej,
- 2 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 100 g masła,
- 200 g cukru,
- 3 jajka,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 100 g płynnego miodu,
- 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
- przyprawa do piernika.
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
- 150 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu lepiej się ze sobą połączą i nie zaskoczy Cię zakalec.
- Do dużej miski przesiej mąki pszenną i żytnią, kakao, sól, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
- Oddziel białka jajek od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę – pamiętaj, żeby dodać do niej szczyptę soli dla lepszego efektu.
- W drugiej misce ucieraj miękkie masło mikserem, aż uzyskasz konsystencję puszystego kremu. Stopniowo dodawaj przygotowane wcześniej żółtka i płynny miód. Delikatnie wmieszaj w masę pianę z ubitych białek.
- Gorzką czekoladę połam na mniejsze kawałki lub posiekaj i dodaj do ciasta. Następnie mieszaj je drewnianą lub silikonową łyżką, aż uzyskasz puszystą konsystencję.
- Masę przelej do dużej miski z suchymi składnikami, dodaj mleko (możesz je delikatnie podgrzać, dzięki temu lepiej połączy się z innymi składnikami) i całość wymieszaj. Pamiętaj, żeby robić to łyżką, nie mikserem. Ciasto będzie wtedy idealnie puszyste, ale jednocześnie odpowiednio zbite.
- Nagrzej piekarnik do 180°C góra-dół lub 170°C z termoobiegiem.
- Przygotuj keksówkę (30 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i szpatułką wyrównaj jego powierzchnię. Czekoladowy piernik powinien piec się przez ok. 45 minut – każdy piekarnik jest inny, dlatego regularnie sprawdzaj, czy Twoje świąteczne ciasto jest już gotowe.
- W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę mleczną połam w kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej śmietankę i mieszaj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. Na koniec dodaj też łyżkę masła – dzięki temu polewa będzie pięknie lśniła.
- Po upieczeniu zostaw piernik na kilka chwil w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Następnie polej go polewą czekoladową i udekoruj, jak tylko chcesz. Po wystygnięciu świąteczny piernik najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku lub pod przykryciem folii aluminiowej.
Czujesz już ten niesamowity zapach? Tak pachną święta. Smacznego!
Jeśli interesują Cię także inne desery, możesz wypróbować pancakes czekoladowe, a także muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest bardzo prosty i z pewnością sprawi przyjemność nie tylko Tobie, ale i Twoim znajomym.