Do tej pory urodzinowe torty zamawiałaś w cukierni? Jeżeli tym razem chcesz sprawdzić się w roli cukiernika, poznaj przepis na szybki wypiek z kremem czekoladowym udekorowany krokantem. Dzięki sprawdzonym wskazówkom, twój cukierniczy debiut okaże się wspaniałym sukcesem.

Przygotowywanie tortu kojarzy się z długą i ciężką pracą. Wcale tak być nie musi – nawet, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę w tym zakresie. Wystarczy mieć dobry przepis, który znajdziesz poniżej.

Przepis podstawowy na biszkopt

Biszkopt, który stanowi bazę tortu, przygotowuje się nieco inaczej niż brownie. W tym przypadku chodzi o uzyskanie lekkiego i puszystego ciasta – idealne do przełożenia delikatnym kremem z czekolady. Dlatego kluczową rolę odgrywa tutaj ubicie białek na sztywną pianę, która doda wypiekowi puszystości.

Do przygotowania klasycznego biszkoptu będziesz potrzebować:

  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej.

Jak przygotować biszkopt?

  1. Oba rodzaje mąk przesiej.
  2. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na puszystą pianę.
  3. Do piany dodawaj stopniowo cukier i miksuj – aż do uzyskania gęstej, sztywnej i lśniącej masy.
  4. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  5. Do masy jajecznej dodaj mąkę w kilku partiach – za każdym razem mieszając łyżką.
  6. Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170o
  7. Piecz przez ok. 40 minut – do suchego patyczka.

Biszkopt odstaw do wystygnięcia, a następnie wyjmij z tortownicy. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, przekrój wzdłuż na 3 części.

Przepis na krem czekoladowy

Istnieje wiele przepisów na krem czekoladowy – zarówno z wykorzystaniem kakao, jak i czekolady. Bazą może być masło albo śmietana kremówka.

Jeśli zależy ci na lekkiej masie, przygotuj krem na bazie kremówki, mascarpone oraz mieszanki czekolady mlecznej i gorzkiej.

Potrzebne składniki to:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel
  • 250 g serka mascarpone.

Kremówkę zagotuj – aż do wrzenia. Garnuszek zdejmij z palnika, wrzuć kawałki czekolady. Poczekaj kilka minut aż same się rozpuszczą, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia (masę możesz włożyć do lodówki nawet na kilka godzin). Schłodzoną czekoladę umieść w misce i dodaj serek mascarpone. Zmiksuj do uzyskania gęstej i sztywnej konsystencji.

Tak przygotowany krem czekoladowy możesz wykorzystać do przełożenia biszkoptowych blatów.

Przepis na domowy krokant

Krokant to nic innego jak posypka wykorzystywana do dekoracji deserów. Jego przygotowanie jest proste – sprowadza się do skarmelizowania orzechów.

150 g cukru wsyp na rozgrzaną patelnię i skarmelizuj – na średnim ogniu. Dodaj masło, gdy karmel nabierze złocistego koloru. Dodaj posiekane orzechy i pozostaw je na patelni przez chwilę. Całość przesyp na papier do pieczenia i poczekaj do całkowitego wystudzenia.

Tak przygotowanym krokantem możesz udekorować swój tort z kremem czekoladowym.