Tarta czekoladowa to doskonała baza do stworzenia dowolnych wypieków, z dodatkiem zarówno owoców, jak i orzechów czy różnego rodzaju kremów. Latem warto tworzyć ją z wykorzystaniem truskawek czy borówek. Jesienią natomiast najlepiej sprawdzą się gruszki.

Tarta czekoladowa z gruszkami jest bardzo lekka. Wszystko za sprawą mokrych, pełnych smaku owoców. Jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Jak stworzyć ten pyszny deser na bazie polskich owoców?

Jak przygotować tartę czekoladową z gruszkami?

Tarta czekoladowa z gruszkami może bazować zarówno na owocach świeżych, jak i tych z puszki. Warto samodzielnie dostosować ich odpowiednią ilość do własnych potrzeb. W tarcie można bowiem zanurzyć więcej lub mniej owoców, w zależności od własnych preferencji.

Składniki na tartę czekoladową z gruszkami:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 120 g masła,
  • 30 g cukru pudru,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • gruszki w puszce lub świeże,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej klasycznej E.Wedel,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

Połączą mąkę, żółtko, masło, sok z cytryny i cukier puder. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta i pozostaw je w lodówce na co najmniej kilkadziesiąt minut. Posmaruj formę na tartę masłem. Wyłóż ją przygotowanym, schłodzonym ciastem. Ponakłuwaj spód widelcem. Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut.

W tym czasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj słodką śmietankę. Ubij całe jajko i pomieszaj z masą czekoladową. Wymieszaj do uzyskania jednolitej całości. Wylej krem na spód tarty. Ułóż w nim gruszki. Piecz przez kolejne 35 minut w temperaturze 180°C.

Jak zmodyfikować przepis na tartę czekoladową z gruszkami?

Tarta czekoladowa jest świetną alternatywą dla brownie, ponieważ trafia w gusta miłośników czekolady. Przepis na taki deser można jednak zmodyfikować. Najlepiej sprawdzi się zamienienie klasycznej tarty wariantem z dodatkiem kakao. W ten sposób cały deser będzie miał intensywnie czekoladowy smak.

Jeśli chodzi o modyfikacje przepisu, możesz zmienić również sam krem czekoladowy. Wówczas najlepiej postawić na swoje ulubione warianty czekolady. Możesz zamienić gorzką czekoladę na mleczną, gdy nie lubisz intensywnego smaku kakao. Jeśli jednak jesteś jego miłośnikiem, postaw na wyłącznie gorzkie tabliczki.

Modyfikacje mogą dotyczyć również samych gruszek. Sprawdzą się w niemal każdej ilości. Po zapieczeniu staną się miękkie i idealnie połączą się z kremem czekoladowym. Jeśli nie lubisz ciast, w których królują owoce, możesz zmniejszyć ich ilość. Wówczas przyda się więcej kremu czekoladowego, który wypełni spód tarty.

Jeśli nie masz dostępu do gruszek, możesz zmodyfikować ten przepis, stosując jabłka czy banany. One również zachowają się w podobny sposób w kontakcie z wysoką temperaturą. To świetny pomysł na uniwersalny deser, który można dostosować do aktualnie posiadanych owoców i własnych preferencji.