Chcesz przygotować tort na bazie biszkoptu czekoladowego i przyjemnie słodkiego kremu z białej czekolady i serka mascarpone? Dobry przepis to podstawa udanego wypieku, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych wskazówek. Dowiedz się, jak przygotować taki deser.

Biszkopt czekoladowy przełożony kremem z białej czekolady i sera mascarpone to połączenie idealne. Tak przygotowany tort sprawdzi się niezależnie od okazji – na urodziny, walentynki, rocznicę ślubu itd. Możesz udekorować go zgodnie z własnymi upodobaniami, dzięki czemu stanie się wyjątkowy.

Przepis na biszkopt czekoladowy

Przepis na biszkopt na bazie kakao będzie różnił się od przepisu na klasyczne brownie przyrządzanego z czekolady. Oba wypieki różni nie tylko intensywność smakowa, ale przede wszystkim konsystencja. Biszkopt czekoladowy musi być lekki i puszysty – po to, aby nie przytłoczył swoją „ciężkością” delikatnego kremu.

Niezbędne składniki:

  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przesiej mąkę i kakao.
  2. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę.
  3. Do piany dodawaj stopniowo cukier – tak, aby masa była gęsta, lśniąca i pozbawiona wyczuwalnych kryształków cukru.
  4. Do piany białkowej dodaj żółtka i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
  5. Do masy jajecznej dodawaj mąkę i kakao – małymi porcjami. Całość mieszaj tylko do połączenia składników.
  6. Dno tortownicy (średnica ok. 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przełóż ciasto i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180o
  8. Piecz przez ok. 40 minut – do suchego patyczka.
  9. Po tym czasie wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia – po ok. godzinie możesz zdjąć obręcz formy.
  10. Biszkopt czekoladowy ułóż do góry dnem, a gdy całkowicie wystygnie – przekrój wzdłuż na 3 blaty.

Przepis na krem z białej czekolady i mascarpone

Krem z białej czekolady i serka mascarpone jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jest niezwykle delikatny i słodki w smaku. To świetna propozycja dla osób, dla których kremy maślane są po prostu „za ciężkie”.

Potrzebne składniki:

  • duże opakowanie śmietany kremówki 36%
  • 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel
  • 2 opakowania serka mascarpone.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W garnuszku podgrzej kremówkę – musi być mocno gorąca.
  2. Śmietanę zdejmij z palnika i dodaj czekoladę połamaną na kawałki.
  3. Odczekaj chwilę, a następnie wymieszaj – tak, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję. Odstaw do ostudzenia najlepiej na kilka godzin.
  4. Serek mascarpone przełóż do miski i dodaj masę czekoladową. Całość miksuj – aż do uzyskania gęstego kremu czekoladowego.

Potem nie pozostaje nic innego jak przełożyć biszkopt czekoladowy. Boki i wierzch również posmaruj kremem, a następnie dowolnie udekoruj.

Tort czekoladowy z kremem zachwyci każdego swoim smakiem. Wykorzystanie kremu z białej czekolady i mascarpone to świetna alternatywa dla klasycznego kremu śmietanowego lub maślanego.