Lubisz ciasta na bazie gorzkiej czekolady? Dodaj do nich owoce, co pozwoli Ci stworzyć zupełnie odmieniony deser. Gorzka czekolada smakuje bowiem jeszcze lepiej w towarzystwie niektórych owoców. Koniecznie sprawdź, które z nich wybrać!

Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, który podasz swoim gościom? A może chcesz zaskoczyć domowników i sprawić im przyjemność w niedzielne popołudnie? Bez względu na to, na jaką okazję szukasz przepisu, koniecznie weź pod uwagę pyszny blok z gorzkiej czekolady z dodatkiem truskawek i sezamu. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Świetną propozycją jest także ciasto z gorzkiej czekolady, do którego możesz śmiało dodać ulubione owoce.

Owoce do ciasta z gorzkiej czekolady – jakie wybrać?

Oprócz wspomnianych już truskawek gorzka czekolada smakuje doskonale także w połączeniu z malinami. Do takiego ciasta możesz również dodać czereśnie lub wiśnie. Jeśli zależy Ci na tym, aby zaskoczyć i zachwycić swoich gości i domowników, to połącz ciasto z gorzkiej czekolady z gruszkami.

Pyszne ciasto na bazie gorzkiej czekolady z owocami – jakich składników potrzebujesz?

Do zrobienia ciasta z gorzkiej czekolady nie potrzebujesz wielu składników. Do jego przygotowania niezbędne są następujące produkty:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 250 g cukru białego lub trzcinowego,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 250 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 jajek.

Przepis na ciasto czekoladowe z owocami

Przygotuj owoce, które dodasz do swojego ciasta. Jeśli używasz wiśni lub czereśni to usuń z nich wcześniej pestki. W przypadku gruszek niezbędne jest ich obranie oraz pokrojenie na plastry, które później rozłożysz na wierzchu ciasta. Truskawki i maliny wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Pierwsze z nich możesz pokroić na nieco mniejsze kawałki.

Przygotowanie ciasta z gorzkiej czekolady i owoców nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu.

  1. Mleko i masło podgrzewaj na małej mocy palnika, aż całkowicie się rozpuści. Nie dopuść jednak do tego, aby się zagotowały. Zdejmij z ognia i wrzuć do garnka czekoladę. Delikatnie mieszaj, aż wszystkie kostki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.
  3. Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę.
  4. Do gotowej piany wlej powoli roztopioną wcześniej i ostudzoną czekoladę. Nieustannie mieszaj całość za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera ustawionego na najniższe obroty.
  5. Wsyp zmieszane wcześniej suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia).
  6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 25 cm.
  7. Wlej do blachy ciasto. Na wierzch rozłóż wybrane owoce. Część z nich możesz zostawić do dekoracji upieczonego placka.
  8. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz przez około 50 minut.
  9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Ciasto możesz polać czekoladową polewą i ozdobić owocami. Pokrój na kawałki i ciesz się jego doskonałym smakiem!