Czasami nadarzają się specjalne okazje, które wymagają specjalnych środków. Tak jest, gdy przychodzą do nas goście i potrzebujemy czegoś przepysznego, co zachwyci ich nie tylko smakiem. Zawsze wówczas warto postawić na czekoladę, która pod różnymi postaciami jest uwielbiana przez wszystkich. Oto przepis na proste ciasto, które doskonale sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach.

 

Czym właściwie jest kladdkaka?

 

Sprawdźcie ten przepis koniecznie na swoich gościach! Wydaje się, że to jest naprawdę najprostsze ciasto na świecie. Do tego też jest pyszne, ale i sycące, a jak poprawiające nastrój?! Żeby było idealnie przygotowane (znaczy tyle, co wilgotne w środku, gęste w konsystencji i intensywne w smaku), trzeba zadbać o właściwy czas pieczenia. Jeśli będzie za długi, ciasto będzie suche i zwyczajne. Z kolei pieczone za krótko, stanie się zbyt rozpływającą masą. Podczas pieczenia dobrze na krótko przed jego zakończeniem otworzyć piekarnik i lekko zacząć naciskać palcami na środku ciasta. To łatwo pokaże, czy jest już dobre. Jeżeli się lekko ugina, wyciągaj je z pieca. Ciasto doskonale smakuje również z dodatkiem świeżych malin, lodów waniliowych i bitej śmietany… Genialny anturaż! Oto przepis na tradycyjne, proste ciasto czekoladowe ze Szwecji. Poznajcie kladdkakę!

 

Proste ciasto czekoladowe – kladdkaka

 

Jest trochę jak brownie, ale niezupełnie. To coś innego, choć naprawdę prostego. Szwedzka kladdkaka z mleczną czekoladą będzie imponowała smakiem, a zadowoli z pewnością każdego łasucha i każdego gościa. To proste ciasto czekoladowe jest idealne do tego, by przygotować go więcej, bo robi się je szybko. Świetnie sprawdzi się zatem na przyjęciach dla wielu gości. A co należy przygotować, by wykonać klasyczną kladdkakę?

  1. Ciasto
  • masło – 200 g;
  • czekolada mleczna E.Wedel – 200 g;
  • cukier – 200 ml;
  • jajka, rozmiar L – 3 sztuki;
  • cukier wanilinowy – 1 łyżka;
  • mąka – 250 ml.
  1. Dodatkowo
  • masło;
  • bułka tarta;
  • cukier puder;
  • świeże truskawki (lub inne owoce, np. porzeczki).

 

Masło z czekoladą

 

Przechodzimy do wykonania ciasta i na początek musimy w garnku o grubym dnie podgrzać masło. Gdy zacznie się rozpuszczać, zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy, aż masło się upłynni. Wówczas dodajemy drobno posiekaną czekoladę mleczną (można dodać deserowej i więcej cukru). Wówczas mieszamy, już nie na ogniu, czekoladę z masłem, aż dojdzie do jej rozpuszczenia i połączenia się mas. Do masy dodajemy jajka i cukier. Mieszamy trzepaczką do uzyskania znów jednolitej konsystencji.

 

Mąka i ciasto

 

W innej misce łączymy mąkę, która najpierw musi być przesiana, z cukrem wanilinowym. Dodajemy ją powoli do całej masy i mieszamy. Ważne, by nie robić tego nazbyt energicznie, by ciasta nie napowietrzyć. Kiedy już obie masy znajdą się w jednym naczyniu, łączymy je do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Proste ciasto czekoladowe gotowe

 

Przygotowujemy formę do pieczenia, najlepiej okrągłą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na około 20 minut (200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu). Po ostudzeniu ciasta należy je przybrać. Do tego przyda cukier puder i truskawki, ale można to zrobić po swojemu. Proste ciasto czekoladowe już gotowe do podania.