Wiele domowych wypieków traci swoją wartość bez słodkiej polewy czekoladowej. Na szczęście ten ważny element ciast, ciasteczek czy pączków możesz z łatwością przygotować dysponując podstawowymi składnikami dostępnymi w każdym sklepie. Polewa czekoladowa ze śmietaną powstaje zaledwie w kilka minut. Da się ją przyrządzić na przynajmniej kilka sposobów. Dziś przedstawiamy naszym zdaniem najciekawsze!

Garść cennych wskazówek

Polewę czekoladową możemy przygotować także z masła, jednak wersja ze śmietaną ma swoich zwolenników ze względu na bardziej kremową konsystencję. Ten integralny element niejednego ciasta powstaje w wyniku roztapiania i mieszania ze sobą nawzajem poszczególnych składników. Proces można przeprowadzić na dwa sposoby. Najwygodniej użyć do tego celu rondla lub małego garnuszka, jednak w ten sposób osoby mniej doświadczone w kuchni mogą popełnić błąd polegający na przegrzaniu masy, a następnie rozwarstwieniu się składników.

Dlatego bezpieczniej skorzystać z kąpieli wodnej ustawiając miskę ze składnikami na garnku z gotującą się wodą. Należy jednak pamiętać, żeby nie wypełniać garnka w całości, a najwyżej do połowy. Naczynie nie powinno bowiem stykać się bezpośrednio z wodą, a podgrzewać poprzez parę, dzięki czemu proces topienia się i mieszania składników będzie przebiegał powoli, a mieszanka się nie zagotuje. Do przyrządzenia polewy najlepiej nadaje się gęsta śmietana kremówka.

Polewa czekoladowa ze śmietaną z kakao

Jedna z popularniejszych wersji to polewa czekoladowa ze śmietaną i kakao. Śmietanę należy delikatnie podgrzewać w naczyniu pilnując, aby się nie zagotowała. Następnie dodajemy do niej cukier puder, a na samym końcu kakao. Przez cały czas składniki należy ze sobą mieszać, a gdy w naczyniu znajdzie się kakao, konieczne jest jego zdjęcie z ognia lub kąpieli wodnej. W naszym przepisie użyte zostało kakao ciemne z Ghany E.Wedel, charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Odpowiednie proporcje to 4 łyżki kakao na 100 g cukru pudru i 150 ml śmietany kremówki.

Polewa czekoladowa ze śmietaną i gorzką czekoladą

Popularnością cieszy się także polewa czekoladowa ze śmietaną przyrządzona z udziałem tabliczki czekolady, która zastępuje kakao. Do przygotowania polewy najlepiej sprawdza się czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel, którą należy wcześniej podzielić na mniejsze kostki. Jedna tabliczka czekolady powinna przypadać na 100 ml śmietany. Użycie cukru pudru nie jest w tym przypadku konieczne, ale jeśli chcemy wykonać z słodszą wersję polewy, można zdecydować się na kilka łyżek. Proces przebiega identycznie. W pierwszej kolejności delikatnie rozgrzewamy śmietanę, a następnie w naczyniu umieszczamy kostki czekolady i cukier intensywnie mieszamy zawartość miski.

Polewa czekoladowa ze śmietaną – inne wersje

Polewa czekoladowa ze śmietaną stosunkowo często występuje w towarzystwie białej czekolady. Masę przygotowuje się w dokładnie w taki sam sposób jak z udziałem gorzkiej czekolady. Biała polewa świetnie komponuje się między innymi z owocami, zwłaszcza malinami. Do niektórych wypieków przydatna będzie natomiast czekolada Karmellove E.Wedel. Niezależnie od tego, z której metody skorzystamy, polewę najlepiej wylewać na ciasto, gdy jest jeszcze gorąca. Dodatkową możliwość daje zastosowanie orzechów. Pokruszone orzeszki ziemne, nerkowce, orzechy włoskie, laskowe czy migdały możemy umieścić w naczyniu w trakcie przyrządzania polewy lub posypać nimi przyrządzane przez nas wypieki.