Czekolada i ciasto francuskie to para w zasadzie idealna. Delikatne, kruchutkie i maślane warstwy ciasta w połączeniu z kremową czekoladą rozpływają się w ustach. To idealny dodatek do kawy z mlekiem. Francuzi podobne wypieki jadają zaś na śniadanie. Jednocześnie, to prawdziwy hit kulinarny, do którego nie potrzebujesz wyjątkowych umiejętności ani czasu. Korzystając z gotowego ciasta francuskiego przygotujesz pyszną, słodką przekąskę, czyli ciasto francuskie z czekoladą, w zaledwie kilka minut!

Ciasto francuskie należy do tych najtrudniejszych i najbardziej pracochłonnych w przygotowaniu, mimo że w klasycznej wersji przygotowywane jest tylko z mąki, wody, soli i masła. Swoja unikalną strukturę zawdzięcza ono warstwom tłuszczu „zalaminowanym” pomiędzy płatami delikatnego ciasta. W wysokiej temperaturze panującej w piekarniku masło topi się, a woda zawarta w cieście paruje. Dzięki temu całość „rośnie” i staje się bardzo lekka. Uzyskanie takiego efektu wymaga wielokrotnego wałkowania, składania i obracania, a także dokładnego schładzania ciasta pomiędzy kolejnymi etapami postępowania. Jednocześnie nawet dokładne przeprowadzenie tych wszystkich czynności nie gwarantuje sukcesu. Ciasto francuskie bywa bowiem kapryśne i często wymaga doświadczenia. W sklepach dostępne są jednak jego gotowe płaty, które idealnie nadają się do przygotowania słodkich i wytrawnych przekąsek. Dzięki temu ciasto francuskie z czekoladą możesz przyrządzić nawet jeżeli nie masz pojęcia o pieczeniu.

Ciasto francuskie z czekoladą – co jest potrzebne?

By przyrządzić ciasto francuskie z czekoladą, potrzebujesz w zasadzie tylko dwóch składników – gotowego ciasta francuskiego i czekolady. Najgłębszy smak będzie miała ta z wysoką zawartością kakao, dlatego warto sięgnąć po czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel. Jednak jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, wybierz czekoladę mleczną E.Wedel lub pełną białą czekoladę karmelową – KARMELOWA E.Wedel. Do wykończenia przyda się też rozmącone jajko (lub samo żółtko) – posmarowane nim ciasto francuskie z czekoladą pięknie się przyrumieni i będzie błyszczące.

Ciasto francuskie z czekoladą – jak przygotować?

Ciasto francuskie z czekoladą można przygotowywać na kilka sposobów. Wszystko zależy od tego, jak kształt gotowego wypieku chcesz uzyskać. Najczęściej przygotowuje się niewielkie ciasteczka.

  1. Najprostszy sposób na ciasto francuskie z czekoladą to pokrojenie gotowego płata ciasta na kwadraty i umieszczenie na środku każdego z nich kostki czekolady. Następnie wystarczy zawinąć rogi kwadratu do środka. Gotowe „pakieciki” wystarczy posmarować jajkiem i piec w 190 stopniach przez 12-15 minut, aż się zarumieni.
  2. Można też przygotować większą wersję deseru, wykorzystując cały płat ciasta i całą tabliczkę czekolady. Wystarczy położyć ją na środku płatu, a z pozostałe po bokach ciasto ponacinać w ok. 2-centymetrowe paski. Następnie należy zakładać naprzemiennie paski ciasta na czekoladę, tworząc swoistą plecionkę. Posmarowaną jajkiem całość powinno się piec 18-20 minut i kroić po przestudzeniu.

Jak urozmaicić ciasto francuskie z czekoladą?

Gdy dojdziesz do wprawy, być może zechcesz urozmaicić swoje ulubione ciasto francuskie z czekoladą. Posmarowany jajkiem wierzch możesz posypać np. gruboziarnistym cukrem albo orzechami. Do środka z kolei możesz wykorzystać czekoladę z dodatkami – np. bakaliową – lub dodać do niej suszone owoce. Eksperymentuj, a na pewno znajdziesz swój ulubiony wariant!