Babeczki to bardzo prosty deser, który sprawdzi się idealnie w związku z różnymi okazjami. Można je jeść bez konieczności używania sztućców, są małe, a zarazem pełne smaku. W ich przypadku doskonale spisuje się czekolada w połączeniu z owocami. Co powiesz na borówki?
Borówki nieodłącznie kojarzą się z latem. Warto więc zastosować je również do stworzenia babeczek czekoladowych. Taki dodatek przełamie smak wypieku, a jednocześnie nada mu ciekawą konsystencję. Jak przygotować takie babeczki?
Jak przygotować babeczki czekoladowe z borówkami?
Babeczki można przygotować w bardzo prostu sposób. Trzeba jednak dysponować silikonowymi foremkami lub papierowymi papilotkami. Warto przygotować je odpowiednio wcześnie, by ułatwić sobie nalewanie ciasta w późniejszym czasie.
Składniki na babeczki:
- 280 g mąki.
- 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2 tabliczki czekolady mlecznej klasycznej E.Wedel,
- 190 g cukru,
- 1 jajko,
- 230 g jogurtu greckiego,
- 120 ml mleka,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 5 g sody oczyszczonej,
- 150 g borówek,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ze sobą cukier, mąkę, posiekaną czekoladę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnej misce pomieszaj jajko, mleko, jogurt i olej. Połącz składniki umieszczone w obu miskach. Wypełnij ciastem foremki do około 2/3 wysokości. Posyp na wierzchu borówkami. Piecz w temperaturze 190°C przez około 25 minut.
Jak wzbogacić przepis na babeczki czekoladowe z borówkami?
Podobnie jak w przypadku bloku czekoladowego, przepis na babeczki można swobodnie modyfikować. Idealnie sprawdzi się zastosowanie dodatkowej tabliczki czekolady i połamanie jej na większe kawałki. Warto wetknąć je w ciasto jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia, tak samo, jak ma to miejsce w przypadku borówek.
Podobnie jak przy letnim brownie, doskonale sprawdzą się również inne owoce sezonowe. Strzałem w dziesiątkę są maliny, jagody czy porzeczki. Ważne, by owoce zapiekały się w odpowiedni sposób. Możesz zastosować je zamiast borówek lub wzbogacić nimi całą mieszankę.
Jeśli zależy Ci na zmianie konsystencji babeczek, strzałem w dziesiątkę jest posiekanie orzechów na bardzo drobne kawałki. Pozwolą one na przełamanie jednolitej struktury, co spisze się doskonale w przypadku tak niewielkiego deseru. Orzechy komponują się również idealnie z czekoladą. Możesz umieścić je wewnątrz lub powtykać w ciasto w taki sam sposób, jak borówki.
Jak udekorować babeczki czekoladowe z borówkami?
Babeczki czekoladowe z borówkami można udekorować świeżym listkiem mięty lub posypać cukrem pudrem. Idealnie sprawdzi się także polanie ich odrobiną polewy czekoladowy w wariancie gorzkim, białym lub mlecznym. Do takiej warstwy przykleją się świeże borówki, orzechy czy inne dekoracje.
Samą dekoracją mogą być również papilotki, które występują w wersjach kolorowych. Warto dopasować je do charakteru konkretnej imprezy. Obecnie na rynku znaleźć można papilotki w niemal wszystkich kolorach tęczy, w rozmaite wzory.