Ciasto czekoladowe to klasyczny deser, przygotowywany w związku z różnymi okazjami. Istnieje wiele przepisów na ten słodki wypiek. Można jednak przygotować go w niestandardowy sposób. Co powiesz na wykorzystanie cukinii?

Cukinia to warzywo o dość neutralnym smaku, dlatego sprawdza się ona doskonale w połączeniu z czekoladą i innymi słodkościami. Po upieczeniu uzyskuje ciekawą konsystencję, dzięki czemu ciasto staje się wilgotne. To świetna alternatywa dla standardowego, mocno kakaowego brownie.

Jak przygotować ciasto czekoladowe z cukinią?

Do przygotowania ciasta czekoladowego z cukinią są potrzebne podobne składniki jak w przypadku standardowego deseru tego typu. Jedynym wyjątkiem jest cukinia, która odpowiada za konsystencję gotowego wypieku. Przed przygotowaniem poszczególnych składników warto nagrzać piekarnik do 180°C. Dobrym pomysłem jest także wyjęcie produktów z lodówki odpowiednio wcześnie – dzięki temu łatwiej pomieszają się z innymi składnikami i uzyskają odpowiednią konsystencję.

Składniki na ciasto czekoladowe z cukinią:

  • 100 g masła,
  • 500 g cukinii,
  • 400 g mąki,
  • 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 125 oleju roślinnego,
  • 120 ml maślanki,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Wyjmij masło i jajka wcześniej, by uzyskały temperaturę pokojową. Zetrzyj cukinię na tarce z małymi oczkami. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Zmieszaj te składniki. W drugiej misce ubij masło na puszystą masę, dodaj olej i zmieszaj wszystko dokładnie. Wbij do masy jajka i zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera, a następnie dodaj uprzednio przesiane, sypkie składniki. Dolej maślankę i cukinię. Wymieszaj całość i wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180° przez około 40 minut.

Z czym podawać ciasto czekoladowe z cukinią?

Ciasto czekoladowe z cukinią ma charakterystyczną, mokrą konsystencję. Przypomina klasyczne brownie. Warto podawać je z dżemem, zwłaszcza z kwaśnych owoców. Doskonałym pomysłem jest przekrojenie gotowego biszkoptu na pół, a następnie przełożenie go taką mieszanką. W ten sposób zrównoważysz słodki, czekoladowy smak. Świetnie sprawdzi się dżem malinowy, porzeczkowy czy śliwkowy.

Ciasto czekoladowe można również udekorować. Dla miłośników minimalizmu świetnym wyborem będzie posypanie go cukrem pudrem. Podobne dekoracje zakłada również przepis na babkę czekoladową. Jeśli chcesz, możesz również przygotować polewę z gorzkiej czekolady i polać nią ciasto. Wystarczy rozpuścić tabliczkę w kąpieli wodnej i delikatnie rozcieńczyć kilkoma łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki. Stworzy to również warstwę, do której można przykleić wiele innych dekoracji, jak wiórki kokosowe, płatki migdałowe czy świeże owoce.

Dla miłośników czekolady świetnym wyborem będą również kakaowe naleśniki, które także można wzbogacić dodatkiem cukinii, jednak zmiksowanej na jednolitą masę. Wówczas placuszki powinny być nieco grubsze – w innym przypadku mogą się rozpadać.