Wyobraź sobie delikatną, rozpływającą się czekoladę, która miesza się ze smakiem egzotycznej, słodkiej figi. Wyobraź sobie, że to połączenie znajduje się naprzeciw Ciebie. W jednej ręce trzymasz łyżeczkę, a w drugiej pucharek. Przygotowanie tego deseru jest prostsze niż myślisz!

 

Liczba porcji: 5

Łączny czas: 30 minut

Przygotowanie: 20 minut

Oczekiwanie: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

Mus czekoladowy:

  • 130 g czekolady E.Wedel Mocno Gorzkiej 80%,
  • 30 g białka – białko z ok. 1 jajka,
  • 20 g cukru,
  • 200 ml śmietany 30%.

 

Mus figowy:

  • 1 świeża figa,
  • 40 g cukru,
  • 15 g białka – białko z ok. 1/2 jajka.

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozpocznij od przygotowania składników. Śmietanę 30% przelej do głębokiej miski lub, jeżeli posiadasz, misy miksera i schowaj do zamrażalki na ok. piętnaście minut. Kiedy śmietana będzie dobrze schłodzona – ubicie jej nie powinno stanowić problemu.
  2. Czekoladę połam na kostki i wrzuć do metalowej miski. W tym czasie możesz nastawić wodę na kąpiel wodną, w której będziemy rozpuszczać czekoladę. Poszukaj garnka, na którym bez problemu położysz metalową miskę.
  3. Oddziel białka od żółtek, odważ cukier, pokrój masło w kostkę.
  4. Przekrój figę na pół i przy pomocy łyżeczki wyjmij miąższ.
  5. Jeśli woda zaczęła się gotować, postaw na garnku metalową miskę z czekoladą i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Pamiętaj, że wrzątek nie może stykać się ze spodem miski!
  6. Ubij 30 g białka trzepaczką lub mikserem, po chwili stopniowo dodawaj cukier, aż do osiągnięcia sztywnej piany.
  7. Ubite białka połącz z przestudzoną czekoladą przy pomocy trzepaczki. Wystarczy kilka energicznych ruchów.
  8. Gdy śmietana jest schłodzona, ubij ją przy pomocy miksera. Rozpocznij od najwyższych obrotów, a gdy śmietana zaczynie gęstnieć – zmniejsz obroty do średnich. Nie należy ubijać śmietany zbyt długo, inaczej może się rozwarstwić.
  9. Silikonową szpatułką połącz śmietanę z czekoladą i białkiem, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę należy mieszać powoli, unikając zbyt szybkich i gwałtownym ruchów ręki.
  10. Kiedy mus czekoladowy jest gotowy, ubij pozostałe białka z cukrem do musu figowego.
  11. Gdy białka są ubite, delikatnie dodaj do nich miąższ figi.
  12. Do pucharków nakładaj najpierw mus czekoladowy, potem mus figowy.

Jaki jest mus czekoladowy z figami?

Mus czekoladowy z figami jest wspaniałym i prostym deserem. Spontaniczne odwiedziny znajomych lub rodziny mogą być idealną okazją do zaprezentowania tego czekoladowego  przysmaku. Delikatny mus przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Niewielka ilość składników pozwala przygotować go w najbardziej niespodziewanych okolicznościach. Miąższ figi zawsze możesz zastąpić innym owocem o podobnej konsystencji, pamiętaj jednak, by szukać połączeń, którymi możesz przełamać intensywny i głęboki smak czekolady. Deser możesz przyozdobić zgodnie z własną fantazją, np. listkiem mięty lub prażonymi migdałami.

 

Możesz także zdecydować się na przygotowanie innych deserów, jak np. brownie czy biszkopt czekoladowy. Są to proste wypieki, które z pewnością posmakują Tobie i Twoim gościom.