Być może znasz anglosaskie powiedzenie, które mówi, że „jeśli życie daje Ci cytryny, zrób lemoniadę”. W innej wersji zdecydowanie mogłoby ono brzmieć: „jeśli życie daje ci przejrzałe banany, zrób chlebek bananowy”! Ten przepis to prawdziwy hit ostatnich czasów. Błyskawiczne, aromatyczne ciasto uzupełniliśmy o kawałki czekolady, by mogło jeszcze lepiej zaspokoić apetyt na coś słodkiego. To idealny deser na weekend i na środek tygodnia. Sprawdź!

Czym jest chlebek bananowy? Mimo swojej nazwy, ma niewiele wspólnego z chlebem – przynajmniej pod względem smaku czy przygotowania. Tradycyjnie jest jednak pieczony w foremce keksowej, co nadaje mu wygląd bochenka. Ukrojone z niego „kromki” można swobodnie smarować np. masłem orzechowym lub dżemem, tworząc jeszcze smaczniejszą przekąskę. Chlebek bananowy jest jednak bajecznie szybki w przygotowaniu i nie wymaga pracy z drożdżami czy zakwasem. Wystarczy kilka prostych składników (podstawą są mocno dojrzałe, nawet czarne banany) i podstawowe narzędzia kuchenne – nie jest konieczny nawet mikser! Poza tym chlebek bananowy stwarza bardzo szerokie pole do interpretacji. Można do niego dodać np. orzechy, cynamon, suszone owoce albo tak jak w naszym przypadku czekoladę.

Co ważne, chlebek bananowy jest nie tylko pyszny, ale również dość sycący. Dlatego świetnie sprawdzi się np. na drugie śniadanie. Naturalna słodycz bananów sprawia, że nie wymaga dodatku dużych ilości cukru, dlatego jest uważany za w miarę zdrowe ciasto (choć nie ukrywajmy, to nadal deser, który nie powinien być podstawą codziennej diety). Czekoladę mleczną można jednak zastąpić gorzką, by uzyskać bardziej wytrawny i wyrafinowany smak. Chlebek bananowy wzbogacony orzechami będzie bardziej treściwy, natomiast bez nich lżejszy. Dodatek cynamonu jest opcjonalny, ale ładnie podkreśla smak składników.

Jeśli z kuchennego blatu właśnie patrzą na Ciebie ciemne, przejrzałe banany, nie wahaj się i wypróbuj to fantastyczne ciasto.

Chlebek bananowy z kawałkami czekolady – przepis

Składniki:

  • 3 duże lub 4 średnie bardzo dojrzałe banany,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • 200 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel, pokrojonej na małe kawałki
  • opcjonalnie: ½ łyżeczki cynamonu,
  • opcjonalnie: 100 g ulubionych orzechów, posiekanych.

Przygotowanie:

  1. Banany włożyć do miski i rozgnieść je widelcem do konsystencji papki. Dodać cukier, jajka i olej. Wymieszać za pomocą miksera, rózgi kuchennej lub widelca.
  2. Mąkę z proszkiem, sodą, solą i ewentualnie cynamonem wymieszać. Przesiać do miski z masą bananową. Wymieszać lub zmiksować całość do połączenia się składników. Następnie dosypać czekoladę (i ewentualnie orzechy), delikatnie wymieszać łyżką.
  3. Przelać ciasto do wysmarowanej lub wyłożonej papierem keksówki o długości ok. 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45 – 50 minut do suchego patyczka. Jeść po przestudzeniu.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowy-chleb-/