Blok czekoladowy to nieskomplikowany deser, który sprawdzi się idealnie podczas dowolnych okazji. Intensywny, kakaowy smak i dodatek pożywnych orzechów sprawia, że ciasto trafia w gusta nawet największych miłośników słodyczy.
Blok czekoladowy nie wymaga pieczenia, dlatego stanowi on doskonałą propozycję dla osób, które nie mają piekarnika. Pomimo swojej prostej formy, sprawdza się on doskonale nawet w przypadku bardzo wymagających okazji.

Jak przygotować blok czekoladowy z orzechami?

Przygotowanie bloku czekoladowego trwa zaledwie kilkadziesiąt minut. Przed połączeniem poszczególnych składników przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia, co pozwoli na łatwiejsze wyjmowanie gotowego ciasta z blaszki.

Najlepiej sprawdzą się podłużne formy o wymiarach około 20×9 cm. Ciasto o takim kształcie można następnie pokroić w plastry, podobnie, jak ma to miejsce w przypadku makowca.

Pamiętaj również o dokładnym oczyszczeniu orzechów z suchej skórki i resztek łupinek. W tym celu możesz umieścić je w dowolnym naczyniu i energicznie wymieszać.

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 125 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 250 g mleka w proszku,
  • 100 g herbatników,
  • 100 g orzechów,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj mleko i cukier, mieszając aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Wsyp mleko w proszku, pokruszone herbatniki i posiekane orzechy. Wymieszaj. Przełóż gotową masę do uprzednio przygotowanej formy. Odstaw do lodówki na około 3 godziny.

Do stworzenia bloku czekoladowego możesz wykorzystać dowolne orzechy. Najlepiej sprawdzają się włoskie i laskowe, ale istnieje opcja skorzystania z niesolonych pistacji, nerkowców czy migdałów. Dobrym rozwiązaniem jest również postawienie na gotowe mieszanki. Najważniejsze jest pokruszenie orzechów tak, by nie utrudniały krojenia i gryzienia ciasta.

Przepis na blok czekoladowy możesz modyfikować w dowolny sposób. Jeśli chcesz, dodaj suszone owoce, kandyzowaną skórkę pomarańczy czy pianki marshmallow. Proporcje tych składników są dowolne i zależą wyłącznie od Twoich preferencji. Warto jednak pamiętać o tym, że powinno być ich zdecydowanie mniej niż masy czekoladowej. W innym przypadku blok będzie rozpadać się podczas krojenia.

Jak podawać blok czekoladowy z miksem orzechów?

Blok czekoladowy z miksem orzechów powinien być przechowywany w lodówce przez maksymalnie 10 dni. W innym przypadku pod wpływem wysokiej temperatury mógłby utracić swoją formę i charakterystyczną konsystencję. Przed podaniem należy pokroić ciasto w plastry lub kostkę.

Możesz również zrezygnować z mieszania herbatników i orzechów podczas przygotowywania masy i dodać te składniki jedynie na wierzch ciasta. W ten sposób sprawisz, że deser zyska nieco ciekawszy wygląd. Blok czekoladowy sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy czy szybka przekąska w sytuacji, gdy nie masz warunków do upieczenia klasycznego brownie.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/