Pudding jest w naszym kraju mało popularny, ale w kuchni brytyjskiej zajmuje niezwykle ważne miejsce i często jest elementem niezbędnym do popołudniowej herbaty i podwieczorku. Dlatego przepis, który teraz Wam pokażemy, jest inspirowany kuchnią brytyjską, ale z wyraźnie polską duszą. Zatem, jak wykonać pudding z płynnym wnętrzem?

 

Pudding w angielskiej kulturze

 

Nie jest łatwo określić, czym jest pudding. W naszym przypadku będzie to deser i pudding czekoladowy, ale równie dobrze możemy mówić o daniu słonym. Zgodnie z definicją jest to słodki deser wytwarzany z mleka, cukru i kremu w proszku (który składa się głównie ze skrobi). Stosuje się albo skrobię z ziemniaka, albo z kukurydzy. Pudding najlepszej jakości zawierają tylko skrobię kukurydzianą.

 

Najpopularniejsze smaki puddingów to wanilia i kakao, ale są też truskawki, banany, wiśnie, migdały lub karmel. Ciepły pudding natychmiast wylewa się na talerze lub do foremek. Można go podawać osobno, np. wylany do kieliszka i przykryty bitą śmietaną oraz owocami. Często łączy się go również z herbatnikami, likierem, syropem lub kremowym ciastem.

 

W Anglii słynny pudding może być słodki lub słony i może mieć postać ciasta lub kremu. Najbardziej typowym angielskim przysmakiem świątecznym jest tradycyjny angielski świąteczny pudding właśnie. Różni się znacznie od innych tego typu deserów, gdyż najczęściej składa się z orzechów, rodzynek, rumu, jajek, bułki tartej, cukru, cytryn i śliwek. Podawany jest z koniakiem lub ponczem. Zwieńczony jest polewą waniliową.

 

Podstawowe składniki na pudding czekoladowy

 

Aby więc przyrządzić doskonały pudding, trzeba pamiętać, że jest on deserem dość prostym do przygotowania, ale efektownym, dlatego musi być wykonywany z dobrych produktów. Jakie składniki trzeba przygotować na pudding czekoladowy?

  • przyprawa do piernika lub cynamon do smaku;
  • 10 g suszonych jagód Goji (opcjonalnie);
  • 1 suszona figa;
  • 20 g rodzynek;
  • 5-10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • 10 g orzechów włoskich;
  • 10 g płatków migdałowych;
  • 1 opakowanie Sezamków E.Wedel;
  • 500 ml mleka;
  • 60 g kaszy manny;
  • 30 g brązowego cukru;
  • 16 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Przygotowanie puddingu na podwieczorek

 

Imponujący pudding czekoladowy ma w sobie coś ze znanego w Polsce budyniu. Jest jednak nieco inny na zewnątrz. Jak go wykonać?

 

Figa z Goją

 

Na początek przygotować trzeba bakalie i dodatki. W tym celu należy pokroić na drobne kawałki figę, orzechy oraz sezamki. Rodzynki oraz figę, wraz z jagodami Goji, należy namoczyć najpierw w ciepłej wodzie przez około kwadrans. Owoce zmiękną i będą dużo lepsze do jedzenia. Po tym procesie wodę wylać, a same owoce odsączyć.

 

Masa

 

W mleku rozpuszczamy cukier, kakao i dodajemy kaszę mannę oraz skórkę z pomarańczy. Doprowadzamy do zagotowania, cały czas pilnując i mieszając, by nie doszło do przypalenia. Doprawiamy do smaku piernikiem lub cynamonem, a gdy masa zgęstnieje, miksujemy blenderem na gładko. Odstawiamy od lodówki na kilka godzin i ozdabiamy bakaliami i sezamkami. Gotowe!

 

Ciekawy pudding czekoladowy to wykwintny i elegancki deser dla każdego. Możesz go znaleźć w drogich restauracjach lub w Twoim domu. A jeśli wykonasz wszystko jak w tym przepisie, gwarantujemy, że wyjdzie dużo lepiej!