Blok czekoladowy to kultowy deser, który pamięta czasy PRL-u. Po latach zapomnienia znów powraca do polskich domów – po to, aby zachwycać swoim smakiem. Obecnie pojawia się nie tylko w wersji klasycznej, ale również w wielu modyfikacjach. Jeśli chcesz przygotować blok czekoladowy, przepis na wariant z waflami może okazać się ciekawą propozycją. Poznaj szczegóły.

Prosty i szybki w przygotowaniu oraz bardzo smaczny – tak w kilku słowach można opisać blok czekoladowy. Przepis na wersję z waflami nie jest skomplikowany, więc z przyrządzeniem deseru poradzi sobie każdy – nawet początkujący cukiernik.

Blok czekoladowy z waflami – tych składników będziesz potrzebować

Podstawą przepisu na blok czekoladowy jest mieszanka bakaliowa. Nie wszyscy jednak gustują w orzechach i suszonych owocach, dlatego warto przygotować nieco zmodyfikowaną wersję – wariant, w którym główną rolę będą odgrywać wafle tortowe.

Niezbędne składniki:

  • 400 g mleka w proszku,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie wafli tortowych,
  • ½ szklanki wody.

Ilość cukru możesz zmniejszyć – zgodnie z własnymi preferencjami.

Przygotowanie bloku czekoladowego – krok po kroku

Wiesz, jak przygotować klasyczny blok czekoladowy? Przepis na wariant z waflami właściwie niczym się nie różni, dlatego śmiało możesz postępować zgodnie ze znanymi ci zasadami.

  1. W większym garnku umieść masło i roztop je.
  2. Dodaj cukier, wodę i kakao. Całość wymieszaj i podgrzewaj aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Garnek zdejmij z palnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. W dużym garnku umieść mleko w proszku.
  5. Dodaj połamane wafle tortowe – niech to będą większe kawałki, dzięki czemu nie rozpuszczą się pod wpływem ciepłej masy czekoladowej.
  6. Do suchych składników wlej płynną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  7. Masę umieść w formie keksowej wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Dociśnij i wyrównaj powierzchnię.
  8. Blok czekoladowy wstaw do lodówki – do schłodzenia na kilka godzin.

Bezpośrednio przed podaniem wyjmij deser na chwilę – po to, aby łatwiej było go kroić.

Jak udekorować blok czekoladowy?

Blok czekoladowy z waflami sam w sobie jest bardzo smaczny i atrakcyjny wizualnie. Możesz jednak pokusić się o jego udekorowanie. Do dyspozycji masz wiele możliwości, w tym:

  • polewa czekoladowa – dla zwiększenia intensywności smaku,
  • cukier puder – szybki sposób na podniesienie walorów wizualnych,
  • polewa karmelowa – by nadać słodszy posmak deserowi.

Blok czekoladowy – już pokrojony na kawałki i podany na talerzyku – można także udekorować kleksami z bitej śmietany.

Blok czekoladowy z waflami to tylko jedna z propozycji modyfikacji klasycznego deseru. Możesz także dodać herbatniki, które spowodują, że deser nie tylko rozpłynie się w ustach, ale będzie przyjemnie chrupał.