Blok czekoladowy to kultowy deser, który pamięta czasy PRL-u. Po latach zapomnienia znów powraca do polskich domów – po to, aby zachwycać swoim smakiem. Obecnie pojawia się nie tylko w wersji klasycznej, ale również w wielu modyfikacjach. Jeśli chcesz przygotować blok czekoladowy, przepis na wariant z waflami może okazać się ciekawą propozycją. Poznaj szczegóły.
Prosty i szybki w przygotowaniu oraz bardzo smaczny – tak w kilku słowach można opisać blok czekoladowy. Przepis na wersję z waflami nie jest skomplikowany, więc z przyrządzeniem deseru poradzi sobie każdy – nawet początkujący cukiernik.
Blok czekoladowy z waflami – tych składników będziesz potrzebować
Podstawą przepisu na blok czekoladowy jest mieszanka bakaliowa. Nie wszyscy jednak gustują w orzechach i suszonych owocach, dlatego warto przygotować nieco zmodyfikowaną wersję – wariant, w którym główną rolę będą odgrywać wafle tortowe.
Niezbędne składniki:
- 400 g mleka w proszku,
- 200 g masła,
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie wafli tortowych,
- ½ szklanki wody.
Ilość cukru możesz zmniejszyć – zgodnie z własnymi preferencjami.
Przygotowanie bloku czekoladowego – krok po kroku
Wiesz, jak przygotować klasyczny blok czekoladowy? Przepis na wariant z waflami właściwie niczym się nie różni, dlatego śmiało możesz postępować zgodnie ze znanymi ci zasadami.
- W większym garnku umieść masło i roztop je.
- Dodaj cukier, wodę i kakao. Całość wymieszaj i podgrzewaj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Garnek zdejmij z palnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W dużym garnku umieść mleko w proszku.
- Dodaj połamane wafle tortowe – niech to będą większe kawałki, dzięki czemu nie rozpuszczą się pod wpływem ciepłej masy czekoladowej.
- Do suchych składników wlej płynną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
- Masę umieść w formie keksowej wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Dociśnij i wyrównaj powierzchnię.
- Blok czekoladowy wstaw do lodówki – do schłodzenia na kilka godzin.
Bezpośrednio przed podaniem wyjmij deser na chwilę – po to, aby łatwiej było go kroić.
Jak udekorować blok czekoladowy?
Blok czekoladowy z waflami sam w sobie jest bardzo smaczny i atrakcyjny wizualnie. Możesz jednak pokusić się o jego udekorowanie. Do dyspozycji masz wiele możliwości, w tym:
- polewa czekoladowa – dla zwiększenia intensywności smaku,
- cukier puder – szybki sposób na podniesienie walorów wizualnych,
- polewa karmelowa – by nadać słodszy posmak deserowi.
Blok czekoladowy – już pokrojony na kawałki i podany na talerzyku – można także udekorować kleksami z bitej śmietany.
Blok czekoladowy z waflami to tylko jedna z propozycji modyfikacji klasycznego deseru. Możesz także dodać herbatniki, które spowodują, że deser nie tylko rozpłynie się w ustach, ale będzie przyjemnie chrupał.