Brownie to bardzo popularne ciasto kochane przez wiele osób na całym świecie. Wciąż pojawiają się jednak przepisy, które zakładają dodanie do tego deseru nietypowych składników. Doskonałym wyborem są m.in. świeże pomidory.

Pomidory mają lekko kwaśny smak, a jednocześnie są na tyle neutralne, że pozwalają na łączenie ze słodkimi potrawami. Po wpływem pieczenia uzyskują charakterystyczną, miękką konsystencję. Brownie z ich dodatkiem smakuje niebanalnie, dlatego z pewnością zachwyci Twoich gości.

Jak przygotować brownie z pomidorów?

Brownie z pomidorów można przygotować w niecałą godzinę. Samo mieszanie składników jest niezwykle proste. Przed rozpoczęciem gotowania warto rozgrzać piekarnik do 180°C. Dobrym pomysłem jest również wyjęcie jajek wcześniej, by zdążyły one uzyskać temperaturę pokojową.

Składniki na brownie z pomidorów:

  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 2 banany,
  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 45 ml oleju roślinnego,
  • 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel.

Sposób przygotowania:

Zblenduj jajka, cukier, kakao, jednego banana, proszek do pieczenia, cynamon i pomidory. Połam ciemną czekoladę na mniejsze kawałki. Banana pokrój na plasterki. Dołóż owoce i posiekaną czekoladę do masy. Wylej ciasto do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Gotowe ciasto możesz udekorować lub przekroić i wyłożyć kremem bądź dżemem.

Jak udekorować brownie pomidorowe?

Brownie pomidorowe wygląda jak klasyczne ciasto tego typu. Ma charakterystyczną, mokrą konsystencję. Popularnym rozwiązaniem jest posypywanie gotowego, ciemnego ciasta cukrem pudrem lub polewanie czekoladą. Polewę można zrobić samodzielnie – doskonale sprawdzi się rozpuszczona tabliczka dowolnej czekolady rozcieńczona odrobiną mleka lub śmietanki kremówki. Mieszanka nie może być za rzadka, by nie spłynęła z ciasta.

Do polewy można następnie przykleić orzechy czy owoce. Doskonale sprawdzą się banany, które wchodzą w skład całej masy. Wówczas wystarczy pokroić je na plasterki czy ćwiartki. Jeśli jednak lubisz minimalizm, dobrym wyborem będzie rozpuszczenie dwóch różnych czekolad, o odmiennych odcieniach. Następnie przygotowane polewy należy wylać w taki sposób, by nie połączyły się ze sobą, a jedynie stworzyły fantazyjne wzory. To szybki sposób na estetyczną dekorację. Warto jednak pamiętać, że ciasta z polewą nie należy przechowywać zbyt długo w ciepłym pomieszczeniu. Lepiej trzymać brownie w lodówce i wyjmować jedynie na chwilę przed podaniem.

Z tego samego ciasta można przygotować również czekoladowe babeczki. Wówczas należy zastosować specjalne papilotki, czyli niewielkie foremki papierowe lub silikonowe. Zastanawiasz się, jak zrobić babeczki czekoladowe z dodatkiem pomidorów? Ciasto wystarcz przelać do papilotek, a następnie wstawić do piekarnika na kilkanaście minut. Babeczki urosną bowiem znacznie szybciej niż pełnowymiarowe brownie. Gotowy wypiek można dowolnie udekorować.