Kajmak jest doskonałym dodatkiem do czekoladowych ciastek. Muffiny to z kolei perfekcyjny sposób na to, by obie słodkości ze sobą się spotkały. Warto więc poznać przepis idealny na kajmakowe muffinki czekoladowe.
Kajmak – czym jest ten składnik?
Czym jest kajmak, bez którego nie wyobrażamy sobie świąt Wielkiej Nocy? Jest on specjałem wytwarzanym z cukru oraz słodkiej śmietanki. Jest przygotowywany na wzór kajmaku tureckiego, a na polskich stołach pojawił się w XVIII wieku, jeszcze za panowania Stanisława Augusta. Jak to się stało, że dziś kajmak jest jednym z elementów deserów? W późniejszym okresie kajmak zaczął ewoluować. Dlatego ma postać brązowozłotą, gęstą. Jest twardniejącą masą, w której we wczesnym etapie jej wytwarzania dochodzi do karmelizacji cukru.
Co ciekawe, na bazie kajmaku powstał jeden z najpopularniejszych deserów Ameryki Południowej. Ten produkt do smarowania to tzw. dulche de leche, który powstał z mleka i produkowany był w Chile od XVIII wieku pod nazwą Manjar. W tym czasie był wytwarzany z mleka krowiego z cukrem, wanilią i cynamonem. Stamtąd rozprowadzono ten deser do sąsiednich krajów. Nawet w 2003 roku Argentyna próbowała zarejestrować swoje dulce de leche jako element na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zatem warto poznać przepis na muffinki czekoladowe.
Podstawowe składniki – przepis na muffinki czekoladowe
Od czego zacząć przygotowywanie przepisu na muffinki czekoladowe? Od zebrania do nich odpowiednich składników. A są to:
- 250 g mąki;
- 25 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 160 g cukru drobnego do wypieków;
- 170 ml mleka;
- 2 jajka;
- 100 ml oleju;
- ok 130 g czekolady białej E.Wedel, mlecznej E.Wedel lub gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel lub mix;
- ok 7 łyżeczek masy kajmakowej.
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Przepis na muffinki czekoladowe – przygotowanie
Zaczynamy od posiekania czekolady. Następnie w jednej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ten przepis na muffinki czekoladowe z kajmakiem wymaga teraz dodania cukru i wymieszania całej sypkiej masy. Następnie w drugiej misce roztrzepujemy jaja do uzyskania piany. Dodajemy mleko i olej i razem dokładnie mieszamy, a potem dodajemy suche składniki i znów mieszamy.
Na koniec wrzucamy do masy 100 g czekolady, resztę zostawiając na dekorację. Masą napełniamy w ¾ papierowe papilotki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystygnięciu ozdobiamy masą kajmakową na górze i posypujemy kawałkami czekolady. Można także lekko wykroić środek babeczki i tam dodać masy kajmakowej oraz pokruszyć ciasto uzyskane przy wykrojeniu i posypać nim babeczki. Sposób dekoracji leży już w Waszej gestii. Próbujcie!
Muffiny to doskonałe babeczki, które są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Dodatek kajmaku sprawia, że stają się jeszcze lepsze, a przepisem tym zaskoczysz swoich gości. Warto wykorzystać nasz przepis lub improwizować samemu. W końcu połączenie muffinki czekoladowej z pełnej czekolady i kajmaku to niebanalna przyjemność. Wykonaj je w swojej kuchni i eksperymentuj. Ponadto do takiego połączenia pasują i świeże owoce, i coś słonego… Zatem muffinki w Twoim wykonaniu nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa.
Zrobiłam je wczoraj – baaaardzo polecam ! Cała rodzinka była zachwycona