Trufle to bardzo elegancki deser, sprawdzający się doskonale podczas wymagających spotkań i innych okazji. Można je z łatwością przygotować w domu. Takie słodkości smakują doskonale z dodatkiem alkoholu, a najlepiej – rumu.

Trufle są drobną przekąską, umilającą spotkania przy kawie. Prezentują się bardzo intrygująco ze względu na swoją nietypową formę. Gotowy deser posypuje się bowiem kakao, dzięki czemu uzyskuje on ciekawy wygląd. Wewnątrz trufli mogą znaleźć się natomiast dowolne dodatki.

Jak przygotować rumowe trufle z czekoladą?

Trufle rumowe z czekoladą nie są tak trudnym deserem do przygotowania, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Prezentują się jednak bardzo efektownie, dlatego warto postawić na nie w trakcie bardziej wymagających okazji.

Składniki na trufle rumowo-czekoladowe:

  • 70 g masła,
  • 90 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 250 g herbatników,
  • 30 ml rumu,
  • 30 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło w rondelku i zostaw do przestudzenia. W tym czasie pokrusz herbatniki – dobrym pomysłem jest skorzystanie z miksera z nożami. Ubij jajko z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Dodaj wystygnięte masło, rum, kakao, śmietanę i herbatniki (pamiętaj, by zostawić część kakao do posypania gotowych kulek). Zgnieć całość na jednolitą masę. Wstaw do lodówki i poczekaj, aż mieszanka się ostudzi – potrwa to około 30 minut.

Gdy masa stanie się zimna i zmieni delikatnie swoją konsystencję na twardszą, możesz zacząć formować z niej kulki. Następnie należy obtoczyć je w kakao, by uzyskać charakterystyczne, matowe wykończenie. Gotowe trufle trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku.

Z czym podawać trufle z rumem?

Trufle z rumem to doskonała przekąska podczas wszelkich spotkań, najlepiej w towarzystwie kawy. Dopełnią również inne desery, takie jak np. muffinki czekoladowe. Przepis na trufle można modyfikować w zależności od swoich preferencji i posiadanych produktów. Zamiast kakao da się obtoczyć je np. w wiórkach kokosowych. Wewnątrz trufli można zatopić też orzechy czy zastosować różnego rodzaju likiery zamiast rumu. Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego warto eksperymentować i tworzyć oryginalne desery na bazie wyjściowej receptury.

Jeśli kochasz kakaowe desery i możesz jeść je nawet na śniadanie, obiad czy kolację, doskonale sprawdzą się też pancakes czekoladowe. To danie, które można przygotować bardzo szybko – jeszcze szybciej niż w przypadku trufli.

O czym pamiętać, przygotowując trufle z rumem?

Podczas przygotowywania trufli z rumem należy pamiętać o tym, by masa zdążyła odpowiednio stężeć przed rozpoczęciem formowania kulek. W innym przypadku może ona przywierać do palców, przez co nie będzie możliwe stworzenie słodyczy o konkretnym kształcie. Herbatniki zastosowane w mieszance muszą być natomiast dobrze zmielone, by ich struktura nie była zbyt mocno wyczuwalna w gotowej przekąsce. Warto stawiać na wysokiej jakości składniki, które wpłyną na smak słodyczy.