Jeśli nie masz pomysłu na deser, a czekolada to coś, czego nie potrafisz sobie odmówić, skuś się na zrobienie ciężkiego, wilgotnego brownie. Skorzystaj też z naszego przepisu i nieco przełam tradycyjną recepturę. Oto przepis na wyborne brownie, które jest wykończone przyjemnie chrupiącą, lekką jak chmurka, obłędnie słodką oraz zjawiskowo prezentującą się bezą!

Jak przygotować idealną bezę?

Mimo że do zrobienia bezy potrzebnych jest tylko kilka składników, to jej przygotowanie – zupełnie niesłusznie – budzi postrach u wielu osób. Wystarczy trzymać się kilku zasad, aby białka błyskawicznie zamieniły się w puszystą, sztywną, błyszczącą masę. W tym celu:

  • dobrze przygotuj miskę, w której będziesz je ubijać – musi być ona czysta i sucha – piana może się nie udać, jeśli będą znajdować się w niej choć krople wody lub nawet odrobina innych produktów spożywczych;
  • schłodź jajka – białka, z których ma powstać beza, powinny być przed ubiciem jak najchłodniejsze;
  • podczas ubijania do białek możesz dodać kilka kropel soku z cytryny lub octu winnego – dzięki temu piana będzie sztywniejsza i stabilniejsza.

Składniki niezbędne do przygotowania brownie z puszystą pianą

Do upieczenia przyjemnie mokrego ciasta czekoladowego będziesz potrzebować:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej;
  • 200 g mąki;
  • 9 dużych jajek;
  • 200 g drobnego cukru;
  • 4 tabliczek czekolady gorzkiej klasycznej E. Wedel;
  • szczypty soli.

Natomiast efektowną i smaczną bezę włoską przygotujesz z:

  • białka z 6 jajek;
  • 150 g cukru pudru;
  • 50 g skrobi ziemniaczanej.

Pyszne i proste brownie z bezą najlepiej piec na większej blasze o wymiarach 30×40 cm. Zanim przelejesz do niej ciasto, wyłóż ją starannie papierem do pieczenia.

Szybki przepis na brownie z bezą

Piekarnik ustaw na temperaturę 190 °C – włącz też tryb pieczenia góra-dół. Następnie zajmij się przygotowywaniem czekoladowego ciasta:

  • rozpuść masło, a kiedy stanie się ono płynne, wrzuć do niego pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Powstały czekoladowy płyn ostudź do temperatury pokojowej;
  • przygotuj dwie miski – w pierwszej z nich przesiej mąkę ze szczyptą soli. Natomiast w drugiej utrzyj jajka z cukrem;
  • do masy jajecznej dodaj mąkę – do połączenia składników użyj miksera;
  • do powstałego ciasta powoli przelewaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę – nie przestając mieszać.

Kiedy w misce pojawi się jednolita, błyszcząca masa, przelej ją na blachę, wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut.

W czasie, kiedy brownie będzie w piecyku, przygotuj bezę:

  • do miski wbij białka i zacznij je ubijać, stopniowo dodając do nich cukier puder;
  • kiedy ze składników powstanie sztywna masa, dodaj do niej skrobię ziemniaczaną- całość miksuj jeszcze ok. 1 minuty;
  • ubite białka ostrożnie przełóż na ciasto – następnie brownie powinno ponownie trafić do piekarnika rozgrzanego do 175 °C na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 60°C i piecz ciasto z bezą jeszcze ok. 7 minut.

Po wyjęciu brownie z piekarnika nie zwlekaj z jego podaniem – serwuj je , gdy jest jeszcze ciepłe, a jego wnętrze przyjemnie mokre.