Blok czekoladowy to kulinarny powrót do przeszłości. Kultowy smak jest niezapomniany dla osób, których dzieciństwo lub młodość przypadła na lata 90. ubiegłego wieku. Chociaż deser ten odszedł w zapomnienie na długi okres, znów powraca do łask i cieszy się ogromnym powodzeniem. Poznaj sprawdzony przepis i odbądź podróż w czasie.

Blok czekoladowy jest przepyszny. Ciemne kakao miesza się tu ze smakiem mleka w proszku, herbatników oraz bakalii. Całość stanowi doskonałe połączenie, dlatego deser znika bardzo szybko. Na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniesz…

Wraca moda na blok czekoladowy

Historia bloku czekoladowego sięga okresu PRL – czasów, które słynęły z ogromnych kolejek, zakupów na kartki i… braku wielu produktów spożywczych. Tak było między innymi z prawdziwą czekoladą – towarem uznawanym za luksusowy. Dlatego jej niedostatek próbowano zastąpić tabliczkami czekoladopodobnymi, których smak pozostawiał wiele do życzenia.

I tak zrodził się pomysł na blok czekoladowy – wtedy jeszcze z margaryny, mleka w proszku, kakao i cukru. Deser odszedł jednak w zapomnienie, gdy prawdziwa czekolada stała się łatwo dostępna. Jednak nikt, kto choć raz spróbował tradycyjnego bloku czekoladowego, nie zapomniał o jego smaku. Dlatego stał się wyrobem kultowym, który zachwyca kolejne pokolenia.

Blok czekoladowy – niezbędne składniki

Do przygotowania bloku czekoladowego będą potrzebne:

  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 500 g mleka w proszku,
  • 250 g pokruszonych herbatników,
  • garść bakalii.

Pamiętaj, aby wybierać wyłącznie składniki dobrej jakości. To między innymi od nich zależy finalny smak bloku czekoladowego.

Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie bloku czekoladowego nie jest trudne ani czasochłonne. Warto jednak pamiętać, że deser nie będzie gotowy od razu – trzeba wstawić go do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki stężały.

  1. Do rondelka wlej wodę, dodaj pokrojone masło, cukier oraz kakao. Całość zagotuj, a następnie odstaw do wystygnięcia.
  2. Do jeszcze ciepłej masy kakaowej dodaj mleko w proszku i wymieszaj dość energicznym ruchem.
  3. W dużej misce umieść pokruszone herbatniki oraz bakalie.
  4. Wlej masę kakaową i dokładnie wymieszaj – do połączenia składników.
  5. Formę keksową o wymiarach 25×12 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  6. Wypełnij ją masą. Wierzch dokładnie wyrównaj.
  7. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.
  8. Przed pokrojeniem i podaniem, wyjmij blok czekoladowy na chwilę z lodówki.

Blok czekoladowy to prawdziwy hit cukierniczy, dlatego sprawdzi się na każdą okazję. Często pojawia się na stołach podczas Bożego Narodzenia, ale tak naprawdę każdy moment jest dobry na jego przygotowanie. Smacznego!