Szukasz pomysłu na świeże, lekkie ciasto, które zrobi furorę wśród gości? Poznaj przepis na deser, który od tej pory będzie prawdziwym synonimem wakacji, czyli brownie arbuzowe! To pyszny wypiek w niecodziennej odsłonie, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym amatorom czekolady oraz letnich owoców. Ale nie ma w nim ani grama arbuza! Dowiedz się, jak go przygotować. 

 

Zaskoczyć gości ciastem, które nie tylko jest pyszne, ale także wspaniale wygląda, to prawdziwa sztuka. Aby osiągnąć taki efekt, wystarczy podać czekoladę w oryginalny sposób. Jak? Możesz stworzyć ciasto, które wyglądem przypomina… rozkrojonego arbuza. To właśnie brownie arbuzowe!

Jak przygotować brownie arbuzowe?

Deser składa się z trzech części: wilgotnego i aromatycznego biszkoptu czekoladowego, lekkiego jak chmurka kremu śmietankowego oraz sprężystej i świeżej galaretki z owocami. Zacznij od przygotowania galaretki, aby zdążyła wystygnąć i lekko stężeć przed położeniem na ciasto.

 

Składniki na galaretkę z owocami:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 750 ml gorącej wody,
  • 50 g borówek,
  • opcjonalnie: 100 g świeżych owoców: malin i truskawek.

 

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 110 g mąki pszennej,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1,5 g proszku do pieczenia,
  • 4 jajka rozmiar L lub 5 rozmiar M,
  • 140 g cukru,
  • 5 g cukru waniliowego,
  • 45 ml oleju.

 

Składniki na krem śmietankowy:

  • 350 ml zimnej śmietanki kremówki 30%,
  • 35 g żelatyny,
  • 80 ml ciepłej wody,
  • 45 g drobnego cukru do wypieków.

 

 

Wykonanie brownie arbuzowego

Zacznij od zagotowania wody na galaretkę. Do wrzątku wsyp proszek i energicznie wymieszaj, aby całkowicie się rozpuścił. Kiedy płyn będzie gotowy, odstaw go w chłodne miejsce, aby mieszanka wystygła, a galaretka delikatnie stężała.

Kiedy tak się stanie, sięgnij po tortownicę o średnicy 20-22 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie włącz piekarnik na 170℃ na program „góra-dół”.

 

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej do misy. Powoli wymieszaj i odstaw. Następnie oddziel białka od żółtek i ubij je w osobnym, dużym naczyniu na puszystą masę. Kiedy piana nabierze objętości, zacznij dodawać do niej cukier i ubijaj tak długo, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą, czyli ok. 10-15 minut. Do oddzielonych żółtek wlej olej i energicznie wymieszaj składniki widelcem.

Kiedy piana będzie gotowa, partiami wsyp do niej mąkę z kakao, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodaj żółtka i wymieszaj całość do połączenia się składników.

Czekoladową masę przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45-50 minut do suchego patyczka. Ciasto może delikatnie popękać i w konsystencji może przypominać brownie. Gotowy deser odstaw do wystygnięcia, a następnie wyciągnij z formy i odkrój górę, aby była równa.

 

Następnie przygotuj krem. Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzej, aby się rozpuściła. Zimną śmietankę kremówkę wlej do szerokiej miski i wsyp do niej cukier. Potem zmiksuj składniki co najmniej przez 2-3 minuty, aby uzyskać puszystą, sprężystą masę. Na koniec połącz pianę z żelatyną.

Jeśli krem nie chce się ubić, może to być wina zbyt ciepłej śmietanki. Dlatego koniecznie upewnij się, że przed przygotowaniem została porządnie schłodzona (najlepiej przez 24 godziny).

 

Kiedy galaretka będzie lekko stężona, wyłóż krem na brownie. Następnie poukładaj na wierzchu borówki oraz pozostałe owoce i zalej je galaretką. Odstaw ciasto przypominające wyglądem arbuza do lodówki, aby całość stężała. Po kilku godzinach deser będzie gotowy do podania.

 

Smacznego!