Ciasto czekoladowe to już klasyk i jednocześnie pewnik – zawsze sprawdza się niezależnie od okazji. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz zaserwować im ten standardowy wypiek w nieco innej odsłonie. Co powiesz na ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i orzechami? To prawdziwa poezja smaku – przekonaj się.

Wiesz, z czego wynika fenomen klasycznego ciasta czekoladowego? To nie tylko zasługa jego przyjemnego smaku, ale również… prostoty wykonania. Za przykład niech posłuży brownie – przepis uwzględnia zaledwie kilka składników. Nieco więcej pracy będziesz mieć w przypadku ciasta przekładanego kremem, ale doskonały smak wynagradza wszystko.

Brownie – przepis na ciasto czekoladowe

Jako bazę do przygotowania ciasta czekoladowego z kremem i orzechami może posłużyć brownie. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego poradzisz sobie bez żadnego problemu.

Niezbędne składniki:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 200 g prawdziwego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 130 g mąki pszennej
  • 3 jajka średniej wielkości.

Poniżej przygotowanie ciasta krok po kroku.

  1. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj czekoladę połamaną na kawałki.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem – tak, by delikatnie się napuszyły.
  3. Do masy jajecznej dodaj mąkę i przestygniętą masę czekoladową.
  4. Całość wymieszaj – do połączenia się składników.
  5. Kwadratową formę (25×25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
  6. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.
  7. Piecz przez ok. 20-25 minut – patyczek może być mokry, jednak powinno odchodzić od niego ciasto.
  8. Odstaw do ostudzenia.

Krem karmelowy – przepis

Podstawą kremu jest karmel. Chociaż możesz skorzystać z gotowego produktu, warto pokusić się o samodzielne jego przygotowanie.

Potrzebne składniki:

  • 200 g cukru brązowego
  • 80 g masła
  • 120 g śmietany kremówki 36%.

Jak postępować dalej?

  1. Cukier umieść równomiernie na dużej patelni z grubym dnem.
  2. Karmelizuj cukier ustawiając moc palnika na średni ogień.
  3. Gdy kryształki zaczną się roztapiać, delikatnie potrząsaj patelnią – nie mieszaj łyżką.
  4. Gdy cukier uzyska złocistą barwę, dodaj masło i energicznie wymieszaj rózgą.
  5. Zdejmij patelnię z palnika i wlewaj kremówkę cienką strużką – jednocześnie mieszając.
  6. Mieszaj składniki cały czas, aby uzyskać jednolity sos.
  7. Przelej do miseczki i odstaw do zgęstnienia.

Składniki na krem karmelowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki karmelu.

Sposób postępowania:

  1. Serek przełóż do miski i krótko zmiksuj.
  2. Dodaj kremówkę i miksuj dalej – do uzyskania sztywnego kremu.
  3. Dodaj karmel i miksuj powoli – do połączenia składników.

Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym – sposób przekładania

Ostudzone brownie przekrój na dwie części. Jedną zostaw na blacie i jej wierzch wysmaruj grubą warstwą kremu karmelowego. Przykryj drugą częścią ciasta i wierzch udekoruj pozostałym kremem. Posyp rozdrobnionymi orzechami, np. laskowymi, włoskimi, nerkowcami lub migdałami.

Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/