Ciasto czekoladowe to już klasyk i jednocześnie pewnik – zawsze sprawdza się niezależnie od okazji. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz zaserwować im ten standardowy wypiek w nieco innej odsłonie. Co powiesz na ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i orzechami? To prawdziwa poezja smaku – przekonaj się.
Wiesz, z czego wynika fenomen klasycznego ciasta czekoladowego? To nie tylko zasługa jego przyjemnego smaku, ale również… prostoty wykonania. Za przykład niech posłuży brownie – przepis uwzględnia zaledwie kilka składników. Nieco więcej pracy będziesz mieć w przypadku ciasta przekładanego kremem, ale doskonały smak wynagradza wszystko.
Brownie – przepis na ciasto czekoladowe
Jako bazę do przygotowania ciasta czekoladowego z kremem i orzechami może posłużyć brownie. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego poradzisz sobie bez żadnego problemu.
Niezbędne składniki:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 200 g prawdziwego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 130 g mąki pszennej
- 3 jajka średniej wielkości.
Poniżej przygotowanie ciasta krok po kroku.
- Masło rozpuść w rondelku. Dodaj czekoladę połamaną na kawałki.
- Jajka zmiksuj z cukrem – tak, by delikatnie się napuszyły.
- Do masy jajecznej dodaj mąkę i przestygniętą masę czekoladową.
- Całość wymieszaj – do połączenia się składników.
- Kwadratową formę (25×25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.
- Piecz przez ok. 20-25 minut – patyczek może być mokry, jednak powinno odchodzić od niego ciasto.
- Odstaw do ostudzenia.
Krem karmelowy – przepis
Podstawą kremu jest karmel. Chociaż możesz skorzystać z gotowego produktu, warto pokusić się o samodzielne jego przygotowanie.
Potrzebne składniki:
- 200 g cukru brązowego
- 80 g masła
- 120 g śmietany kremówki 36%.
Jak postępować dalej?
- Cukier umieść równomiernie na dużej patelni z grubym dnem.
- Karmelizuj cukier ustawiając moc palnika na średni ogień.
- Gdy kryształki zaczną się roztapiać, delikatnie potrząsaj patelnią – nie mieszaj łyżką.
- Gdy cukier uzyska złocistą barwę, dodaj masło i energicznie wymieszaj rózgą.
- Zdejmij patelnię z palnika i wlewaj kremówkę cienką strużką – jednocześnie mieszając.
- Mieszaj składniki cały czas, aby uzyskać jednolity sos.
- Przelej do miseczki i odstaw do zgęstnienia.
Składniki na krem karmelowy:
- 500 g serka mascarpone
- 500 g śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki karmelu.
Sposób postępowania:
- Serek przełóż do miski i krótko zmiksuj.
- Dodaj kremówkę i miksuj dalej – do uzyskania sztywnego kremu.
- Dodaj karmel i miksuj powoli – do połączenia składników.
Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym – sposób przekładania
Ostudzone brownie przekrój na dwie części. Jedną zostaw na blacie i jej wierzch wysmaruj grubą warstwą kremu karmelowego. Przykryj drugą częścią ciasta i wierzch udekoruj pozostałym kremem. Posyp rozdrobnionymi orzechami, np. laskowymi, włoskimi, nerkowcami lub migdałami.
Smacznego!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/