Są takie smakołyki, których nikomu nie trzeba przedstawiać. Nikogo też nie trzeba zachęcać, aby zjadł pyszne muffinki. Te kultowe babeczki już od wielu lat goszczą na talerzach i w sercach Polaków. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo łatwe w przyrządzeniu. Ich ogromną zaletą jest możliwość modyfikacji przepisu na wiele sposobów i serwowanie z rozmaitymi dodatkami.

Historia muffin jest długa i zaczyna się w krajach anglosaskich. To właśnie tam opracowano pierwszy przepis na muffinki czekoladowe, ale w zupełnie innej formie niż ta, którą znamy dzisiaj. Pierwotnie wypiek miał kształt płaskiego ciasta i był przyrządzany na bazie drożdży (w Anglii) oraz z wykorzystaniem proszku do pieczenia (w USA). Kształtem do właśnie te drugie były zbliżone do naszych dzisiejszych babeczek.

Pyszne muffiny, które zawładnęły światem

Skoro babeczki były tak modne i kochane w USA, trend ten musiał rozprzestrzenić się na cały świat. Stopniowo wypiek na bazie proszku do pieczenia zdominował ten drożdżowy, a przepisem na muffinki czekoladowe zaczęły dzielić się również cukiernicy i gospodynie w Europie. W Anglii muffiny były bowiem do tej pory jedzeniem zarezerwowanym dla służby, pieczonym z resztek chleba, pozostałości z ciast i ziemniaków. Miały więc dwie wersje — słodką i słoną. Wytrawne muffiny wracają jednak do łask. Od kilku sezonów z powodzeniem są serwowane w restauracjach jako przystawki, a nawet dania główne. Stanowią oryginalny pomysł na imprezowe przekąski, ponieważ dobrze smakują z piwem czy herbatą.

Muffiny serwowane są w formie małych ciastek. Z tego względu są idealne na przyjęcia typu standing party czy garden party. Trudno wyobrazić sobie bez nich kinderbal, urodziny, imieniny i inne imprezy okolicznościowe. Z najlepszych przepisów na muffiny czekoladowe powstają nawet… babeczkowe torty. To prawdziwy hit wśród osób biorących ślub. Cała konstrukcja jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim bardzo oryginalna. Każdy z gości może poczęstować się „kawałkiem tortu” bez konieczności jego krojenia.

Przepis na muffinki czekoladowe

Jeżeli jeszcze nie znalazłeś przepisu na idealne, puszyste muffinki, sprawdź nasz. Ten przepis na muffinki czekoladowe to absolutny pewniak — na pewno go nie zepsujesz. Pamiętaj tylko, aby do ich wykonania sięgnąć po wysokiej jakości składniki. Zwłaszcza dobra czekolada pozwoli Ci przyrządzić deser, który zachwyci wszystkich gości i domowników.

Składniki:

  • 100 gramów mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • pół kostki masła,
  • cukier puder według uznania,
  • 2 jajka,
  • maliny i jagody do dekoracji.

Przygotowanie:

Czekoladę drobno posiekaj. Masło rozpuść i ostudź. Połącz składniki suche i oddzielnie składniki mokre. Całość wymieszaj z pomocą miksera na gładką masę. Do papilotek nakładaj po łyżce masy i na wierzch malinę z kilkoma jagodami. Zalej kolejną łyżką masy. Całość piecz w piekarniku w temperaturze 180oC przez 30 minut. Ostygnięte muffiny posyp cukrem pudrem i udekoruj owocami.

Smacznego!