Uwielbiasz wszystko, co jest czekoladowe i słodkie? A gdyby tak wzmocnić ten smak, dodając do tego karmel? To brzmi naprawdę dobrze. Tym bardziej, że taki deser jest wyjątkowo prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim każdy – nawet jeżeli dotychczas nie miał okazji nic piec.

 

Jeżeli chodzi o blok czekoladowy – przepis i dobre składniki to absolutna podstawa sukcesu. Sprawdź, czego dokładnie potrzebujesz i przystąp do działania, zaskakując przy tym swoich najbliższych.

Jak wykonać blok czekoladowy z nutką karmelu – krok po kroku?

Pierwszym krokiem podczas przygotowania deseru będzie zgromadzenie wszystkich produktów potrzebnych do jego wykonania. Okazuje się jednak, że w podstawowej wersji, do której dodajesz jedynie karmelowy smak, wcale nie jest ich aż tak dużo.

 

Składniki:

  • 400 g mleka w proszku,
  • 200 g masła,
  • 160 g czekolady Białej Karmelowej E.Wedel,
  • 100 g herbatników,
  • 100 g orzechów, rodzynek lub innych dodatków,
  • pół szklanki wody,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Wykonanie:

Zacznij od roztopienia masła w garnuszku na małym ogniu. Następnie powoli dodawaj do niego wodę, kakao i czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Kiedy wszystko połączy się w jednolitą masę, odstaw do ostygnięcia. Następnie do osobnej miski wsyp dodatki, które wybrałeś – orzechy, rodzinki i inne bakalie. Zalej je wrzątkiem, odczekaj moment i odlej wodę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie właściwej masy. Do większego naczynia wsyp mleko w proszku, połamane herbatniki oraz bakalie. Zalej wszystko czekoladą z masłem i wymieszaj. Formę wyłóż dookoła waflami, przełóż masę i wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby wszystko dobrze zastygło.

 

Dzięki karmelowym czekoladom blok zyska zupełnie nowy smak. Będzie miał nutę aromatu, który z pewnością zaskoczy każdego, kto kiedykolwiek próbował takiego ciasta.

Czy jest inny sposób na przygotowanie karmelowego bloku czekoladowego?

Przedstawiony wyżej przepis możesz modyfikować na różne sposoby. Dzięki temu za każdym razem Twój blok może wyglądać i smakować nieco inaczej. To doskonała alternatywa dla znanego i pojawiającego się wszędzie brownie. Zamiast całkowicie rozpuszczać karmelową czekoladę, możesz dodać ją do masy w kawałkach. W takim przypadku będzie ona znacznie bardziej wyczuwalna podczas jedzenia.

 

Bakalie możesz także zamieniać na inne dodatki. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku, np. suszona żurawina, śliwki, liofilizowane truskawki, jagody goji, borówki, morele. Możesz także wykorzystywać różne rodzaje orzechów: laskowe, włoskie, makadamia, brazylijskie. Wszystko zależy od tego, z jakimi smakami chcesz połączyć czekoladę i karmel. Takie kulinarne eksperymenty mogą okazać się naprawdę ciekawe, a być może dzięki nim odkryjesz smaki, o których dotychczas nie miałeś pojęcia.

 

Blok czekoladowy z dodatkiem karmelu świetnie sprawdzi się jako codzienna przekąska do kawy. Dla starszych osób, które pamiętają go z klasycznego wydania będzie to powrót do dawnych lat – być może nawet młodości. Okazuje się więc, że pewne przepisy nie znikają i wciąż są obecne we współczesnej kuchni – z tym, że w nieco zmienionej formie, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej!